Proiect câștigător la BNA 2021: Matei Millo Offices. Un limbaj rațional și elevat

Clădirea Millo urmărește o interpretare în cheie contemporană a elementelor arhitecturale, conturând un limbaj rațional și ritmat, racordat la contextul construit căruia i se adresează. Spațiul public este îmbogățit prin configurarea unei piațete atent articulate și prin crearea premiselor unei noi legături între Millo și Câmpineanu.

Proiectul a fost distins cu Premiul I (ex aequo) la Bienala Națională de Arhitectură 2021.

Clădirea Millo are o prezență subtilă, integrându-se firesc în contextul urban. Volumetria și limbajul arhitectural, simple și raționale, asimilează elemente arhitecturale și de factură formal estetică și le reinterpretează în manieră contemporană. Coaja creează, astfel, un nou set de premise de observare, volumul primind profunzimi prin detalii atent controlate.

MateiMillo_07

Fațada este brodată de caneluri, rosturi ale stereotomiei și unghiuri frânte, toate conturând, etaj cu etaj, o structură zveltă și ritmată. Clădirea are, în egală măsură, un rol important, acela de a reflecta mediul construit. Înconjurată de un context urban contrastant și cu reverberații istorice, însă pe alocuri respins de oraș, noua structură reintegrează și modernizează acest traseu central, transformându-l într-un circuit urban și cultural acum primitor.

MateiMillo_08

 

Matei Millo Offices este conceput ca un volum alungit, cu ultimul etaj supraînălțat, accentuând suplețea. Rigoarea planimetrică este oglindită de fațada care își descrie contururile sculptate, inspirate din detaliile Art Deco ale Palatului Telefoanelor. Structura verticală dă și ritmul atât de prezent al fațadei, care ordonează și ierarhizează mediul construit adiacent.

MateiMillo_09

 

Din exterior, elementele verticale ale fațadei se percep ca un întreg coeziv și interconectat, oferind mediului urban o nouă vizibilitate. La interior, aceleași elemente devin un ecran prin care se proiectează palimpsestul bucureștean. Loggiile accentuează profunzimea, iar balustrada profilată creionează o umbră dantelată sub lumina soarelui.

MateiMillo_10

 

Parterul se deschide orașului, permițând parcurgerea sitului și conectând cele două străzi cărora se adresează, Matei Millo și Ion Câmpineanu. Acest scurtcircuit este de departe cel mai benefic câștig pentru oraș. Amenajarea peisagistică oferă un prilej calm de traversare și adâncește prezența sublimă a volumetriei în sit. Etajele superioare se retrag față de calcan, într-un gest care individualizează clădirea și care oferă totuși permeabilitate vizuală.

MateiMillo_11

 

Micile perforații (luminatoarele acoperișului-terasă) creează umbre accentuate în pardoseală și oferă un halou de lumină zenitală; un detaliu delicat și articulat, care accentuează prijlejul de observare a orașului de la ultimul etaj. Întregul volum are o prezență elegantă și subtilă, fiind un element de surpriză perceput târziu în trecerea dinspre Câmpineanu spre Calea Victoriei.

MateiMillo_12

 

Anvelopanta e structurată de motivul repetitiv al elementelor structurale, juxtapus cu întreruperile golurilor ferestrelor și cu delicatețea balustradei și a tâmplăriei. Jocul de lumini și umbre nuanțează placarea fațadei, iar întreaga gamă cromatică, împreună cu accentele calde ale profilelor tâmplăriei, dar și pardoselile reci și liniare, oferă clădirii un caracter intens.

MateiMillo_13

 

Zona de recepție are o cromatică unitară, piatra fiind evidențiată prin ritmul subtil luminat. Alegerea materialelor și a pieselor de mobilier duce către conturarea unei atmosfere sobre. Întreg spațiul este auster, ritmat de o stereotomie delicată și adus la o scară umană prin pardoseala de terazzo turnat.

PROIECT: Matei Millo Offices; Adresă: Str. Matei Millo, nr. 6, Sector 1, București; SUPRAFAŢĂ: 8 915 mp; ARHITECTURĂ CONCEPT & DTAC, SUPERVIZARE PTh+DE: ADNBA; ECHIPA DE PROIECTARE: Andrei Șerbescu, Adrian Untaru, Horia Munteanu, Esenghiul Abdul, Bogdan Brădățeanu, Tiberius Tudor, Adrian Bratu, Laura Oniga; ARHITECTURĂ PTh+DE: DECO Architects; STRUCTURĂ: Concept Structure; INSTALAŢII: DD Eurocom; ARHITECTURĂPEISAGISTICĂ: Beros Abdul Arhitecți Asociați; FINALIZAT: 2021

Articol publicat în igloo #203 / august-septembrie 2021 / New Tech

igloo_203-shop