fbpx

Mathematics:The Winton Gallery. Zaha Hadid

Science Museum din Londra are o nouă galerie dedicată matematicii. Mathematics: The Winton Gallery este o inspirată întâlnire dintre design și matematică, îmbinând fericit funcționalitatea și dimensiunea estetică.

La finalul anului trecut Science Museum din Londra a inaugurat o nouă galerie dedicată matematicii a cărei amenajare interioară a revenit echipei Zaha Hadid Architects. Mathematics: The Winton Gallery este un exemplu extrem de sugestiv despre cum artefactele istorice, poveștile dar și un design remarcabil se întâlnesc pentru a omagia rolul inspirațional al matematicii în conturarea lumii în care ne mișcăm.

Echipa Zaha Hadid Architects a ales să așeze în centrul conceptului amenajării, dar și al galeriei în sine aeroplanul Handley Page „Gugnunc”, construit în 1929. Designul aripilor aeroplanului a fost bazat pe studiile revoluționare din domeniul aerodinamicii, iar designul galeriei și-a în­tins aripile pornind de la ecuațiile folosite în industria aviației. Astfel, layout-ul galeriei și liniile reprezintă, simbolic, aerul care ar fi înconjurat aeroplanul istoric în timpul zborului. Rezultatul este de o uimitoare și delicată fluiditate.

Această deloc întâmplătoare întâlnire dintre arhitectură și matematică este primul proiect de amenajare interioară a expoziției permanen­te a unui muzeu public semnate de Zaha Hadid Architects, dar și un omagiu postum adus interesului special pentru matematică pe care Zaha Hadid l-a așezat în centrul lucrărilor sale.

Un astrolab islamic din secolul al XVII-lea, un exemplar timpuriu al celebrei mașini Enigma, fotografii de arhivă și filme sunt doar câteva dintre artefactele și elementele care pot fi descoperite la Mathematics: The Winton Gallery, care se poate vizita gratuit.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0