Mathieu Lehanneur și designul olimpic: „Ușor, magic și unificator, ansamblul flăcării olimpice va fi un far noaptea și un soare tangibil ziua”
TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Felipe Ribon pentru raf-studio
Olimpiada de la Paris ne-a adus o vară 2024 memorabilă și sportivă plus designul unui ansamblu olimpic care va rămâne în istorie. Cu un design poetic semnat de către Mathieu Lehanneur, vasul destinat flăcării olimpice s-a transformat într-un demn urmaș al baloanelor fraților Montgolfier însă de secol 21, fiindcă flacăra a fost pentru prima oară în istorie 100% electrică.
Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris 2024 nu au adus numai o vară a bucuriei sub semnul sportului, ci, mai ales exemplul unui oraș care se poate transforma și a unui design temporar care poate da suflu inedit chiar și unor clădiri și monumente istorice iconice. Și pentru că tot am folosit cuvântul iconic, imaginea flăcării olimpice și a balonului care a ridicat-o în văzduhul Parisului din Jardin des Tuileries se înscrie în această categorie. În spatele magiei s-au aflat imaginația și inspirația designerului francez Mathieu Lehanneur și tehnologia care a făcut posibilă, grație colaborării cu EDF, realizarea primei flăcări olimpice din istorie bazate pe electricitate regenerabilă. Pentru Mathieu Lehanneur, oportunitatea de a semna designul torței și al recipientului flăcării olimpice a fost o experiență aproape mitică: „Pentru Paris 2024 și pentru prima oară în istorie torța olimpică se va juca într-o simetrie perfectă spre a exprima un mesaj de egalitate. Mi-am dorit să fie un obiect extrem de pur, iconic, esențial. Simplă precum o cratimă și fluidă asemenea unei flăcări”.
Trecând la flacăra olimpică și la vasul acesteia, designerul s-a lăsat inspirat de esențe precum focul și apa, ținând cont de lumina și de oglinda de apă care au interacționat cu ansamblul, atât ziua, cât și noaptea, de referințe istorice precum omagiul adus fraților Montgolfier, pionierii francezi ai balonului cu aer cald, și, nu în ultimul rând, de faimosul motto francez: „Libertate, egalitate, fraternitate”. Adevărată odă adusă luminii, vasul olimpic a constituit o apariție inedită în istoria Jocurilor: pentru prima oară nu numai că nu a fost amplasat pe un stadion, dar în timpul serii a plutit deasupra orașului, fiind ancorat la 60 de metri deasupra solului. Dincolo de poezie, vasul olimpic a presupus o optimizare riguroasă a greutății fiecărui component și beneficii tehnologice. Acestea au permis incorporarea a 40 de spoturi LED ce au luminat un nor de vapori de apă produs de 200 de duze de ceață de înaltă presiune grație cărora a fost posibil efectul flăcării care pâlpâie.