Meniu special @ The Artist

Patru preparate semnate Paul Oppenkamp au făcut parte din meniul special creat de către The Artist pentru Romanian Design Week ilustrând, astfel, designul gastronomic, alături de o serie de fotografii ale hale­lor Carol care au decorat pereţii restaurantului (halele Carol au fost, de ase­me­nea, loc de socializare RDW şi gazdă pentru evenimente pop-up, proiec­ţii de film şi o amplă conferinţă, cu invitaţi arhitecţi, designeri şi urbanişti olandezi şi români, pe tema transformării spaţiilor industriale în centre culturale).

Text: Ioana PĂUNESCU
Foto: Arthur Ţințu

„Am reinterpretat o parte din meniul nostru, povesteşte Mihaela Oppenkamp, co-owner şi manager al restaurantului, astfel încât să ilustrăm cât mai bine toate elementele care definesc experienţa gastronomică The Artist: ingredientele proaspete, de sezon, transformate într-o formă unică de expresie. După cum spune, de multe ori, Paul, mâncăm cu toate simţurile noastre, aşa că meniul special pentru Romanian Design Week a fost, de fapt, o sărbătoare vizuală, gustativă şi olfactivă. Cu această ocazie, am introdus şi câteva elemente noi de design, cum ar fi farfuria de desert”. Noi ne-am oprit pentru prima dată la The Artist acum vreo opt luni, atunci când am vorbit pe larg despre abordarea neconvenţională a prezentării, despre compoziţia arhitecturală a dish-urilor şi despre latura de spectacol a prezentării prepara­telor. Am putea, deci, spune că eram cumva familiarizaţi cu această abordare originală. Dar, la fel ca şi prima dată, am rămas surprinşi, văzând cum pieptul de raţă (preparat integral în casă) mai primeşte o ultimă afumare chiar în faţa noastră, cum sosul pentru peştele red snapper se prepară singur, pe masă, şi cum valuri organice de porţelan transformă desertul într-o veritabilă compoziţie peisagistică de alb pe alb, cu accente de roşu, date de căpşunile proaspete, şi de verde, dat de fulgii de busuioc îngheţat. Toa­te detaliile care au însoţit meniul au fost, şi ele, la fel de spectaculoase, începând cu feliile crocante de pâine făcută în casă, aduse pe suporturile speciale sculptate în ardezie, şi terminând cu supa de căpşuni care a acompaniat desertul într-un elegant pahar-ceainic. „Unconventional dining in 4 stages” a fost servit zilnic, între 20 şi 25 mai.