fbpx

Meșterii din Spanțov au lansat prima afacere socială din comunitate

Sâmbătă, 23 august 2014, Asociația Împreună pentru Viitor și Fundația PACT au lansat oficial Meșterii din Spanțov, prima afacere socială din comunitate.

Meșterii din Spanțov au lansat prima afacere socială din comunitate

Comunitatea din Spanțov (Călărași) se confruntă cu un grad ridicat de sărăcie, există puține oportunități economice, iar abandonul școlar este crescut în rândul tinerilor. Tocmai pentru a găsi soluții pentru problemele cu care se confruntă comuna lor, Estera Anghel, Cristina Costea și Emilia Ion au înființat în 2010 Asociația Împreună pentru Viitor, cu sprijinul Fundației PACT.  

Ideea afacerii s-a născut chiar în comunitate. Tinerii din Spanțov au realizat un portofoliu al tradițiilor locale și au căutat, împreună cu membrii comunității, o idee prin care să le valorifice, și, în același timp, să le ridice nivelul de trai.   Mai există doar 5 meșteri în vârstă care prelucrează lemn de plop sau de salcie în Spanțov, pentru că le-a fost greu să obțină venituri din produsele lor. Împreună cu asociația, ei vor promova afacerea la nivel național și vor avea mai multe oportunități de a ajunge la publicul interesat de produse din lemn. O echipă de șase oameni, cinci meșteri, sute de linguri, scăunele, copăi, platouri de lemn, o afacere socială.  

Lansarea afacerii sociale înseamnă pentru comunitate mobilizare. Grupul de copii din Spanțov a întâmpinat invitații cu dansuri populare, iar cei din satul Clinciu au pregătit dansuri moderne. Meșterii Marian Viteazu și Tataia Baza au făcut demonstrații live, iar cei cu înclinații artistice au pictat linguri. Atmosfera a fost susținută de discursurile fetelor din asociație, de reprezentanții primăriei și de persoanele implicate în acest proiect.  

Meșterii din Spanțov au lansat prima afacere socială din comunitate

Ne bucurăm că am reușit ne mobilizăm, să strângem 50 de voluntari în asociație și în jurul acestei afaceri sociale. De când am început să lucrăm cu cei 5 meșteri în proiect, mai mulți oameni din comunitate care renunțaseră să mai lucreze cu lemnul au redescoperit plăcerea pentru meșteșug și potențialul economic și vor să se alăture afacerii, declară Estera Anghel, coordonatorul afacerii sociale și reprezentant al Asociației Împreună pentru Viitor. Tinerii lucrează acum împreună cu consultanții PACT la un plan de afaceri, caută piețe de desfacere pentru a promova produsele și încurajează tinerii din comunitate să deprindă meșteșugul, pentru că acesta înseamnă o moștenire culturală a localității. Mai mult, au fost încheiate parteneriate cu tineri artiști și designeri (Kaptura de Aer – Veronica Olariu și Cristina Enuță – și Ruxandra Sacaliș) din București pentru a aduce creativitate și o energie nouă în activitatea lor.  

Irina Pop, Manager de proiect în cadrul Fundației PACT, a completat: „Această afacere îi ajută să mențină vie o tradiție din străbuni care să le aducă și noi venituri în comunitate. Deși proiectul este la final, afacerea și provocările abia încep. Ne dorim ca această întreprindere socială să fie nu numai o oportunitate nouă pentru oamenii din comunitate, ci și o modalitate de a-i aduce împreună. Afacerea este a comunității, dovadă fiind și implicarea tinerilor în găsirea numelui și a elementelor cheie în promovarea întreprinderii.” Acest proiect este finanțat de Petrom prin programul Țara lui Andrei.

Asociația de Dezvoltare Comunitară Împreună pentru Viitor este înființată de tinere rome, care au activat, inițial, în localitate ca un grup de inițiativă informal. În cadrul Asociației, la momentul actual lucrează 20 de voluntari, dornici să se implice activ la nivel de localitate prin activități de stimulare comunitară, promovarea voluntariatului și sprijinirea actului educațional formal și nonformal. Misiunea Asociației ”Împreună pentru Viitor” este de a contribui la dezvoltarea localității din punct de vedere economic, social și cultural, iar în acest proces de dezvoltare pe care doresc să-l implementeze, esențială este implicarea comunității. Premisa de la care pornesc este că schimbarea vine ÎN, PRIN și PENTRU comunitate.  

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0