Meșterii din Spanțov participă cu o instalație din linguri de lemn la Street Delivery
Meșterii din Spanțov în colaborare cu designerii Kaptura de Aer (Veronica Olariu, Cristina Enuță) și Ruxandra Sacaliș, prezintă o instalație de linguri de lemn pe strada Arthur Verona, începând de vineri, 13 iunie, orele 17:00 până duminică, 15 iunie, inclusiv.
Marian Panait, Gheorghe Costea, Nelu Costea și Gheorghe Ion au lucrat în gospodăria proprie peste 300 de linguri din lemn de plop netratat și au folosit metode și unelte tradiționale. Cei 3 designeri au vrut să valorifice prin intermediul instalației produsele tradiționale și să le aducă mai aproape de mediul urban.
Instalația are rostul de atrage atenția asupra meșterilor rudari din Spanțov și asupra obiectelor pe care le fac. Ideea ne-a venit pur și simplu din interacțiunea cu meșterii, văzându-i la lucru, de la obiectele create de ei, dar și din interacțiunea cu textura lemnului și cu greutatea obiectului în sine și din faptul că cele mai comune obiecte realizate de ei erau linguri. În plus, ce ni s-a părut fain era că făceau linguri de diferite dimensiuni. Pe lângă cele mici, lingurile foarte mari de un metru sunt oarecum ieșite din comun față de ceea ce suntem noi obișnuiți în viața modernă pentru că își aveau un rost în gătitul tradițional la ceaun.
Așa că ne-a venit ideea de a folosi toate aceste linguri pe care ei le aveau și în alt fel: într-o instalație care să se joace cu aceste diferențe de scară ale obiectului și care să creeze un spațiu acoperit, umbrit și, de ce nu, ludic cu care trecătorul să interacționeze. Poți să ajungi cu mâna la linguri și să le lovești, iar ele lovindu-se între ele vor scoate sunete. Așa că lingurile care până acum aveau un rost utilitar (asociat cu bucatăria/gătitul de cele mai multe ori) primesc pentru scurt timp un nou rol și povești prin interacțiunea cu publicul, într-un spațiu urban, declară Ruxandra Sacaliș, designer.
“Meşterii din Spanțov” reprezintă o iniţiativă locală ce promovează meşteşugul romilor rudari din localitate și demonstrează că soluţiile eficiente de dezvoltare vin și din cadrul unei comunități. Proiectul aduce venituri într-o comunitate cu un grad ridicat de sărăcie, unde aproximativ 40% din persoane sunt de etnie romă.
În 2013, Fundația PACT, împreună cu tinerii din comunitatea Spanțov, au inventariat tradiții locale și au aflat că deși în trecut , în rândul comunității rome din Spanțov meșteșugul prelucrării lemnului era foarte răspândit, astăzi mai există doar câțiva meșteri în vârstă care îl practică. În acest sens, consultanții PACT, împreună cu Asociația ,,Împreună pentru Viitor” și-au propus să demareze o afacere socială cu focus pe valorificarea produselor tradiționale ale meșteșugarilor rudari.
În acest sens, PACT organizează în comunitate întâlniri între meșteșugari, tineri artiști și designeri din București pentru a dezvolta produse noi, care îmbină design-ul cu meșteșugul rudarilor. Instalația de la Street Delivery este unul din rezultatele acestei colaborări.
Proiectul a mobilizat deja 8 tineri din domenii precum: branding, comunicare și designeri din București, care au mers în Spanțov ca voluntari și au lucrat împreună cu meșterii și cu alți 20 de voluntari tineri din comunitate pentru a crește potențialul acestei afaceri sociale, dar mai ales, pentru a menține și pentru a transmite mai departe tradițiile și metodele de lucru din Spanțov.
Ne puteţi găsi pe www.fundatiapact.ro, pe www.facebook.com/MesteriidinSpantov sau la adresa de e-mail: mesteriidinspantov@gmail.com pentru produsele meșterilor din Spanțov.
Proiectul “Meșterii din Spanțov” este finanțat de Petrom prin programul Idei din Țara lui Andrei