fbpx

Mircea Cantor / Actul II

Joi 10 octombrie 2013, ora 18.30 MNAC vă invită la un eveniment special în prezenţa artistului, pentru a marca schimbarea parţială a lucrărilor din expoziţia Mircea Cantor – Q.E.D.

În acestă a doua perioadă a expoziţiei de la MNAC, Mircea Cantor va prezenta publicului alături de noile filme anunţate în această primăvară, o serie de lucrări importante (unele in premieră), pentru a oferi o imagine cit mai cuprinzatoare asupra complexităţii demersului său artistic. Printre acestea amintim filmele Tracking Happiness, The leash of the dog that was longer then his life si Zooooooom. De asemenea, seria de desene EASY, sculptura/interventia in situ in faţa MNAC: Second step, lucrarea Airplanes and angels, covorul zburator intr-o nouă versiune, precum şi instalaţia de mari dimensiuni Fishing Flies cu care a câştigat în 2011 Premiul Marcel Duchamp la Paris.

Ioan Opriş, cantorul din Maramureş va „rosti” cu această ocazie Versul lemnului, compus la cererea lui Mircea Cantor, pe muzică de înmormântare pentru a povesti lângă lucrarea Prag resemnat drumul lemnului din pădure până la dispariţie/putrezire, iar Oanea Vasile, invitatul lunii octombrie în Camera de oaspeţi va expune o selecţie amplă de fotografii ce documentează peste 30 de ani de evenimente existentiale ale comunitatii din satul său maramureşan.

” Vasile Oanea este un ţăran maramureşan, in sensul cel mai nobil pe care acest termen il încarnează. Pe lângă faptul că timpul lui din viata de zi cu zi îi este ocupat de munca in gospodaria sa, ritmat de cursul anotimpurilor, Vasile Oanea este şi un fotograf înveterat. De vreo 30 de ani de zile fotografiază tot ceea ce îi iese în cale in satul său: oamenii in primul rând – ţărani suprinşi la munca câmpului sau in zilele de sarbatoare (Craciun, Paşti, Rusalii, Sf. Maria). Fotografiile lui sunt directe, fără pretenţii estetice. Modul lui deloc invaziv de a surprinde lumea satului său, prietenia şi intimitatea cu oamenii şi subiectele, conferă imaginilor lui o autenticitate şi sinceritate greu de găsit la orice alt fotograf documentarist sau etnograf . Pentru camera de oaspeţi am ales din miile de fotografii care le deţine (o adevarată memorie), citeva sute care sunt grupate pe teme diverse: Viflaimul, nunta maramureşeană, înmormântare in Maramureş, copii, femeile din satul său.

Pe Ioan Opriş îl auzisem într-o zi în Maramureş când recita un „vers” (cântec de jale despre viaţa celui decedat) la o înmormântare în satul său. Nu vedeam cine cânta, însă vocea lui puternică si gravă mi-a rămas mult timp în minte. Doream foarte mult sa întâlnesc omul cu vocea şi să îi propun să facem ceva împreună. Ocazia s-a ivit in 2012, când am realizat lucrarea „Prag resemnat” (casa maramureşeană încinsă cu funia in jurul ei). I-am spus să compunem un cântec de jale care să povestească viaţa, nu a unui om care tocmai a murit, ci de data asta personajul ar fi o casă. Şi aşa s-a născut „Versul lemnului” – o cântare in 40 de strofe ce povesteşte pe o meldie gravă, tipică din Maramures, ce evocă principalele etape in viaţa unei case: de la cum e construită (ritualuri, satul), cum incepe să fie locuită (familia, copii,), si apoi declinul ei: abandornarea ei, vinzarea ei, distrugerea ei; terminându-se într-un mod surpinzător cu identificarea destinului casei cu al celui care îi recită/povesteşte viaţa ei. ” (M.C.)

Ioan Opriş şi Vasile Oanea sunt invitaţi lunii octombriei în „Camera de oaspeţi”, un spaţiu integrat expoziţiei ce va găzdui în fiecare lună lucrarea unui artist, prieten sau artizan care împărtăşeşte aceleaşi afinităţi cu Mircea Cantor: Rudolf Bone (aprilie), Geta Brătescu (mai), Gabriela Vanga (iunie), Ion Grigorescu (iulie), Corneliu Brudaşcu şi Andrei Şerban (august), Victor Man (septembrie), Oanea Vasile şi Ioan Opriş (octombrie), Ciprian Mureşan şi Angajare de clovn de Matei Vişniec, regia Geo Balint, cu Eliza Noemi Judeu, Nina Ionescu şi Adelaida Perjoiu (noiembrie), Adrian Gagiu şi Ujvárossy Kerekes Gyöngyi (decembrie), Victoria Berbecaru (ianuarie), Miklós Onucsán (februarie), Pavel & Tudor (martie).
_____________________________

Expoziţia Mircea Cantor: Q.E.D va rămâne deschisă la MNAC până pe 13 aprilie 2014.

Expoziţie îngrijită de: Raluca Velisar şi Mihai Pop. Arhitect : Attila Kim

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0