Moară – muzeu – teatru
ARHITECTURĂ: D/FORM ARCHITEKTEN TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Studio Bowie
„A proiecta cu îndrăzneală, a transforma cu respect” este formula prin care se autodefinește biroul D/FORM, recunoscut pentru proiectele de recuperare, restaurare și conservare a monumentelor istorice, cu precădere a patrimoniului arhitectural cu valențe culturale, educaționale și turistice. Un astfel de proiect este și conversia (și extinderea) unei mori de secol XIX, Eldemühle, din orășelul Parchim, nordul Germaniei, într-un centru cultural vibrant („Moara de cultură”) ale cărui componente principale sunt un teatru și un muzeu.
În 2023, la 15 ani de la desființarea morii Eldemühle din Parchim – construită în 1897 și rămasă până târziu ultima mare moară funcțională din regiunea Mecklenburg –, un nou proiect prindea viață pe vechiul sit industrial întins între zidurile de fortificație ale orașului și un canal al râului Elde. Eldemühle a devenit astfel Kulturmühle („Moara de cultură”), găzduind, printre altele, două teatre de stat locale (din care unul cu program dedicat copiilor și tinerilor) și un muzeu orășenesc.
Caracterul industrial și calitățile spațiale ale ansamblului de șase etaje (aflat pe lista clădirilor de patrimoniu din Germania) au fost atent conservate și puse în evidență de intervenția arhitecților de la D/FORM. Astfel, cărămida inconfundabilă a pereților, tavanele cu grinzi de lemn și structurile metalice ale construcției au fost dezvelite în deplina lor elementaritate, în timp ce materialitatea elementelor nou adăugate păstrează cumva aceeași notă minimalistă, rațională, funcțională (din care nu lipsește însă o sugestie rustică).
Amplul proiect de transformare a însemnat nu doar conversia vechii mori, ci și extinderea ei, în curtea încăpătoare, printr-un corp ce adoptă, riguros și tăcut, proporțiile, textura și verticalitatea fațadei clădirii istorice, într-un gest de reverență față de memoria arhitecturală a locului. Deși, într-adevăr, mai auster decât „dublul” său din alt secol, corpul nou surprinde printr-o particularitate formală a fațadei, ale cărei „valuri” cărămizii dau impresia unei cortine de teatru. Tot în mod sugestiv, mișcarea continuă, tipică, a benzilor transportoare ale morii a fost imprimată acum fluxului de vizitatori, care circulă din foaierul comun prin intermediul unei scări centrale între aripa veche și aripa nouă.
Cu o masivitate moderată, ce nu intimidează, cu o poziționare relativ atipică pentru un sit industrial, chiar în proximitatea centrului istoric al orașului, și un front la apă de o anume discreție, ansamblul „Morii de cultură” din Parchim ilustrează o altfel de redesenare și revalorificare a patrimoniului industrial, aducând ceea ce percepem a fi o monumentalitate glacială la o scară umană, intimă, potrivită în contextul comunităților restrânse.
PROIECT: Kulturmühle Parchim – restaurare și conversie moară; AMPLASAMENT: Parchim, Germania; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 5 425 mp (clădirea existentă); 2 870 mp (clădirea nouă); ARHITECTURĂ: D/FORM ARCHITEKTEN; DEZVOLTATOR: HTG Hoch- und Tiefbau Gadebusch; FINALIZAT: 2023
Articol publicat în igloo #221 / Kombinat II / august-septembrie 2024