fbpx

Mobilitate sustenabilă. Patru noi stații de metrou pentru orașul francez Rennes

ARHITECTURĂ: AZC Architectes TEXT: Anca Rotar FOTO: courtesy of AZC Architectes

Biroul francez AZC Architectes, în colaborare cu Architram, a proiectat patru dintre cele 15 stații prevăzute pentru noua linie de metrou din Rennes. Noile stații – Mabilais, Colombier, Saint Germain și Gares – au fost inaugurate în 2022. Numărând aproximativ 223.000 de locuitori în cadrul limitelor orașului, Rennes este, acum, cea mai mica localitate din lume cu două linii de transport subteran.

Stațiile de metrou funcționează ca spații publice, accesibile tuturor locuitorilor, ambientul interior fiind unul armonios, care inspiră un sentiment de siguranță. De altfel, siguranța, accesibilitatea și sustenabilitatea au constituit obiectivele principale ale inițiativei încă din faza de planificare a noii linii de transport. Calitatea designului a reprezentat, de asemenea, un aspect vital, deoarece stațiile constituie puncte de reper în cadrul zonelor în care sunt amplasate.

Deoarece Rennes este un oraș mic, scara noilor construcții este mai aproape de cea umană. Astfel, cele patru stații sunt organizate fiecare în jurul unui atrium central, pe toată înălțimea spațiului, ce permite fiecărui călător să perceapă ansamblul structurii și să se orienteze cu ușurință către peroanele amplasate la o adâncime de aproximativ 25 m față de suprafață. Spațiul ce precede peroanele, conținând ghișeele de bilete, o serie de niveluri intermediare, pasarele pietonale și culoare, este detaliat și placat parțial cu materiale rezistente, iar componenta estetică joacă un rol important.

Stațiile Saint Germain, Mabilais și Colombier au o structură ce constă într-o serie de module triunghiulare din aluminiu perforat, izolate fonic și integrând soluții de iluminat cu consum scăzut de energie. În cazul stației Gares, peretele atrium-ului este realizat din profile de sticlă albă, retroiluminate.

Grație prezenței din abundență a luminii naturale și artificiale, coborârea către zona peroanelor devine o experiență plăcută, oferind schimbări constante de perspectivă. Fluxul călătorilor este temperat prin introducerea mai multor niveluri intermediare suprapuse. Scările și lifturile au fost gândite ca structuri de sine stătătoare, a căror traiectorie străbate spațiul central în așa fel încât să permită percepția în ansamblu a acestuia. Deplasarea între șine este, de asemenea, facilitată, mulțumită prezenței podurilor pietonale.    

Noua linie de metrou va avea, în total, 15 stații, proiectate de mai multe birouri de arhitectură și amplasate fie în subteran, fie la suprafață, dar având în comun o serie de materiale și produse puse în operă, pentru a conferi coerență și armonie ansamblului.

PROIECT: Patru noi stații de metrou (Mabilais, Colombier, Saint Germain, Gares) pentru linia B; AMPLASAMENT: Rennes, Franța; SUPRAFAȚA: 8.915 mp; ARHITECTURĂ: AZC Architectes; COLABORATORI: ARCHITRAM Architecture et Urbanisme, Egis Rail; FINALIZAT: 2022

 

Mai multe soluții accesibile și sustenabile de transport urban puteți descoperi în igloo #207 / Mobilitate / aprilie – mai 2022

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0