fbpx

MoMA New York – renovat și extins. 90 de ani de istorie și patru extinderi

MoMA, Muzeul de Artă Modernă, a finalizat în octombrie 2019 o amplă acțiune de renovare și extindere, proiectate de biroul de arhitectură Diller Scofidio + Renfro în colaborare cu Gensler. Proiectul amplifică spațiul de expunere cu 30% și oferă vizitatorilor o experiență nouă. Apropierea de muzeu e acum mult mai atractivă, propune o întâlnire agreabilă și confortabilă cu orașul, iar spațiile reimaginate conectează mai bine muzeul cu vibrația specifică a Manhattanului.

Intervenția arhitecturală a renovării și extinderii muzeului newyorkez a fost un proces lung, început acum 5 ani: lansată în 2014, prima fază de renovări ce a vizat capătul estic al volumului major a fost finalizată în anul 2017, iar a doua fază de extindere pe capătul de vest al an­samblului este acum finalizată. Această parte s-a deschis publicului în 21 octombrie 2019.

02_MoMA_Photography by Iwan Baan

Extinderea produce o creștere netă a spațiului galeriilor MoMA cu o treime, până la aproximativ 15 430 mp, ceea ce permite muzeului expunerea artei în moduri noi și interdisciplinare. Proiectul derulat de echipa de arhitecți de la Diller Scofidio + Renfro în colaborare cu Gensler a optimizat spațiile actuale. Flexibilitate și performanță tehnologică sunt dezideratele-cheie care au generat proiectul și care au fost aduse în fiecare spațiu proiectat.

Deschiderea holului principal și transformarea lui într-un spațiu inun­dat de lumină, cu o înălțime dublă, generează o altă secvență de intrare în muzeu și leagă transparent și vibrant străzile 53 și 54 vest.Din acest atrium – foarte colocvial, deschis publicului, care îi invită pe vizitatorii MoMA să facă pauză de la vacarmul Manhattanului și să reflecteze – se profilează o multitudine de parcursuri care conduc în zone diferite.

04_MoMA_Photography by Brett Beyer

Studio-ul de ultimă generație din inima Muzeului și un laborator inovator – Creativity Lab de la etajul doi – invită vizitatorii să se conecteze cu arta care explorează idei noi despre prezent, trecut și viitor. Magazinul MoMA – un spațiu emblematic al muzeului – a fost coborât cu un nivel și făcut vizibil străzii printr-un perete dramatic de sticlă. O nouă cafenea, amplasată la etajul șase, include o terasă în aer liber, orientată spre 53rd Street. Fațada din sticlă, noile galerii de la nivelul de străzii și un parter liber și deschis tuturor oferă transparență crescută și aduc arta cu mult mai aproape de oamenii de pe străzile din centrul Manhattanului.

Expresia arhitecturală este o conversație restrânsă și fin dozată între paleta existentă a construcției Muzeului de Artă Modernă și materialele noi. Atât proiectul renovării și extinderii, cât și intervenția arhitecturală se bazează pe ADN-ul istoric al clădirii, armonizând ele­mente disparate printr-o serie de decizii și implementări strategice care reflectă aspecte ale modernismului secolului XX: puritatea expresiei materiale, abstractizarea spațiului și finețe. Sinteza corelează, conciliază și aduce materialele în dialog cu construcția existentă, astfel încât cei 90 de ani de istorie și patru extinderi aduc un spațiu de secol 21 cu identitate, trecut, durată și viitor.

Date relevante în istoria Muzeului de Artă Modernă – MoMA:
1929 – Muzeul de artă modernă este fondat; 1939 – Clădirea Goodwin-Stone a fost deschisă; 1964 – Extinderea Philip Johnson finalizată; 1984 – Extinderea Cesar Pelli finalizată; 2004 – Extinderea Yoshio
Taniguchi finalizată; 2014 – Diller Scofidio + Renfro în colaborare cu Gensler sunt comisionați pentru renovarea și extinderea MoMA; 2016 – ieșirea din subsol a extinderii; 2017 – Faza 1 a proiectului – Renovarea finalizată; 2019 – Extinderea Diller Scofidio + Renfro în colaborare cu Gensler finalizată.

Proiect: Renovare și Extindere Muzeul de Artă Modernă, new York, SUA; Amplasament: Manhattan, 11 West 53 Street, între 5th și 6th Avenues; Suprafața Totală a Muzeul existent: 56 299,24 mp; Suprafața Totală după extindere: 65 775,35 mp; Spațiu total de galerii existent: 11 891,59 mp; Spațiu total de galerie după extindere: 15 421,91 mp; Total galerii noi și renovate: 4 366,443 mp; Spațiul public existent: 7 710,953 mp; Spațiu public post-extindere: 9 661,917 mp; Echipa de proiectare și construcție – Arhitectură: Diller Scofidio + Renfro în colaborare cu Gensler; Director Extindere imobiliară, MoMA: Jean Savitsky; Construction Manager: Turner Construction Company; Consultant spații comerciale: Lumsden Design; Designer iluminat spații publice: Tillotson Design Associates; Designer iluminat spații galerii: Renfro Design Group; MEP/FP/IT: Jaros Baum & Bolles (JB&B); Asociații structurale: Severud Associates; Fațadă: Heintges Consulting Architects & Engineers P.C.; Sustenabilitate: Atelier Ten; Securitate: DVS Security; Acustică/Audio-Vizual: Cerami Associates; Transport Vertical: Van Deusen Associates (VDA); Planificare și proiectare teatru: Fisher Dachs Associates (FDA); Teatru Audiovizual: Boyce Nemec Designs; Impermeabilizare: Vidaris; finalizat: 2019

Proiect prezentat în Igloo 193_Big City Lights

igloo_193-shop-1-234x300

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0