fbpx

Momente Sobremesa: Casa Rosselli-Massa, Valletta

O masă îmbelșugată poate genera un proces care, în așteptarea digestiei, dă ghes comesenilor să se antreneze în lungi discuții și dispute interminabile, care încep la desert și se termină între un pahar cu lichior sau aguardiente și un trabuc. Fenomenul se numește sobremesa și se practică în Spania și în America de Sud, fără a însemna că nu poate fi încercat oricând și oriunde. Sobremesa înseamnă literalmente „peste masă”, acel spațiu și timp care par a se întinde la infinit între plăcerea discuțiilor și sentimentul pe care ți-l dă o mâncare bună. În anotimpurile calde, când soarele apune mult mai târziu, această simplă plăcere care merge mână în mână cu tihna corpului și ascuțirea minții nu este de ocolit. Iar cadrul, ei bine, cadrul nu trebuie niciodată neglijat: o masă lungă întinsă undeva nu foarte departe de mare. Iată firul călătoriei din acest număr, un moment sobremesa prin țările cu deschidere la albastrul calm al Mării Mediterane.

Valletta este orașul cavalerilor și al catedralelor impunătoare, cu răspântii străjuite de sfinți de piatră albi și blajini și cu străzi ce urcă și coboară, lăsând să se întrevadă marea de unde poți porni, în larg, către alte insulițe ale arhipelagului maltez. Capitala Maltei se cere cercetată la pas, în orașul vechi, cu tihna călătorului care își dorește să descopere atât eclectismul balcoanelor colorate, cât și pe cel gastronomic, aici influențele italiene amestecându-se cu cele franțuzești sau englezești.

E drept, cele mai de gust bun cine se pot lua aici în toată simplitatea și prospețimea lor pe insula Gozo sau în Marsaxlokk, un sat de pescari. Dar întorcându-ne în Valletta, vom deschide ușa virtuală a unei case de secol 17 din inima orașului convertite într-un design hotel care oscilează între eleganța trecutului și bunul gust al prezentului. Casa Rosselli-Massa era în anii 1600 o mândră exponentă a stilului renascentist în care ne putem imagina cum se desfășura viața cuplului Pietro Rosselli și Alusietta Massa, care se căsătoreau în 1634, după cum spune povestea, din dragoste. Astăzi, camerele (care aparțin AX Designer Collection) poartă numele membrilor familiei amintite și combină materialele prețioase cu elemente din istoria casei.

Pentru pauze și sobremesa există la parterul casei Rosselli-Massa restaurantul Grain (o stea Michelin) cu ale sale declinări, Street și Under. Într-un decor dat de designul minimalist, și sub bagheta chef-ului Victor Borg, meniul este croit în doze mici și rafinate, încurajând degustarea împreună a comesenilor și sezonalitatea, cu un accent pe fructele de mare și pește.

Articol publicat în igloo #202 / iunie-iulie 2021 / Climate Change / Rubrica #DEGUSTBUN
profile_FB_#202

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0