8 ianuarie 2023
Monom sau farmecul nepieritor al bijuteriei minimaliste
TEXT: Manuela Zipişi FOTO: Denisa Coman, Andreea Bogdan
Formă de grație a exprimării viziunii artistice, care ne însoțește intim și de multe ori zilnic existențele, bijuteria aduce bucurie vizuală și simbolică celor care o poartă. Iar atunci când se autointitulează, „arhitecturală”, așa cum se întâmplă în cazul brandului clujean monom, suntem cu atât mai curioși să îi descoperim sursele de inspirație și povestea.
Aceasta începe cu pasiunea pentru bijuterie a arhitectei Georgiana Ciceo care, după studii de Arhitectură la Cluj și câțiva ani de practică plus predare în cadrul Facultății de Arhitectură clujene, demara povestea monom în 2016. Până la monom, un alt pas important a fost apariția în 2014 a festivalului ZAIN, inițiativă de celebrare a designului și creativității din Transilvania în care Georgiana s-a aventurat împreună cu câțiva prieteni:
„Nu am privit monom ca pe un business de la bun început – îmi doream să fac bijuterii, dar concretizarea gândului părea foarte departe. În 2016, ne pregăteam de o nouă ediție a festivalului ZAIN, și aveam un program în care diverși designeri lucrau cu meșteșugari locali pentru a dezvolta produse de design prin tehnici tradiționale. Unul dintre designerii implicați a renunțat la proiect și am decis să încerc să fac eu niște piese de bijuterie așa cum mi le-aș fi dorit. Piesele urmau să fie lucrate cu un meșteșugar local, Nádudvary László. Am decis atunci că dacă, în urma expoziției, bijuteriile ar fi fost bine primite, aș fi mers mai departe. Feedbackul a fost pozitiv, așa că am pornit un atelier foarte basic inițial, în biroul partenerului meu de viață (și ulterior de business), Alexandru Chiș, care în timp a crescut în ceea ce este astăzi monom.”
Luând ca punct de pornire elemente geometrice precum cercul, linia, pătratul, Georgiana a reușit în anii ce au trecut să își transpună viziunea în colecții care variază de la un etern farmec minimalist („Minim”, „Linia”) la siluete sculpturale, labirintice ori imperfecte („Imperfect”, „Alphabet”, „Labyrinth”) și până la apariții spațiale („Translations”). Totul se întâmplă sub semnul producției locale și a seriilor mici, iar materialele sunt argintul și aurul: „În timp am realizat că este important pentru clienții noștri să oferim și servicii de personalizare și de bijuterie bespoke – astfel că, de ceva vreme, facem și asta. Iar pentru că ne dorim ca bijuteriile noastre să arate cât mai bine, cât mai mult timp, oferim și servicii de refresh, prin care reparăm, refinisăm orice piesă are nevoie de așa ceva.”
În afară de site-ul monom.studio, bijuteriile Georgianei pot fi descoperite în București (la AlbAlb) și în concept store-ul monom din Cluj: „în cadrul căruia ne dorim să aducem împreună mai mulți designeri locali, toți din zona minimalistă. De amenajarea spațiului m-am ocupat tot eu, așa că deschiderea de la Cluj e un moment mult așteptat de noi – a fost o investiție îndelungată și suntem foarte nerăbdători să o aducem in fața publicului clujean.”