fbpx

Mood board pentru un iunie #degustbun

TEXT: Manuela Zipiși; ILUSTRAȚIE: Doriana Mărășoiu

În iunie mâncăm cireșe și vedem filme. La cinema. E o invitație către minunatele lumi posibile în care intrăm grație filmelor, și la discuțiile de după, cu sine însuși sau cu prietenii, prin grădini răcoroase ori în jurul meselor întinse.
Foto: courtesy of PORTAL Village

1. Mood boad-ul pornește cu un loc care pare o scenă de film: PORTAL Village. La Sibiel, energiile bune s-au aliat sub semnul relaxării și al naturii, iar mai multe despre povestea locului merită aflat din igloo 208, capitolul #DeGustBun (care va apărea în curând).

2. Un eveniment care îmbină arta și tehnologia ne invită pe 9 iunie în hub-ul artistic de la Malmaison unde în cadrul unui Laborator de intimitate artificială ne va fi monitorizată și transpusă artistic relația cu inteligența artificială. Evenimentul se numește „The Somatist, The Entropist & The Skeptic”, iar din echipa proiectului fac parte artiștii Floriama Candea, Sabina Suru & Andrei Tudose și Cătălin Crețu, alături de Cristian Balaș (programator) și dr. Victor Diculescu (cercetător la Institutul Naţional pentru Fizica Materialelor).

Foto: Cinema Elvira Popescu

3. Unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri de film bucureștene, Festivalul Filmului Francez e în plină desfășurare la Cinema Elvire Popesco (& proiecții în aer liber) plus în alte 10 orașe din țară. Până în 12 iunie, povești clasice sau noi, care intră în competiția tinerelor talente, se cer descoperite. Printre acestea, una de o mare forță vizuală, cinematografică, cu un mesaj nu mai puțin tulburător este „L’événement” în regia lui Audrey Diwan (Leul de aur la Veneția în 2021).

Foto: R.M.N.

4. Un film-pledoarie la empatie și la a ne asculta și auzi cu adevărat unii pe ceilalți este „R.M.N.” în regia lui Cristian Mungiu. Recent intrat pe marile ecrane, „R.M.N.” este acel gen de film despre care se poate discuta mult după vizionare. Un sat transilvănean și lumea lui devin pretextul expunerii unor pulsiuni și expresii vechi și noi ale umanității. Scene puternice (cea de la Căminul cultural) devin un prilej de a descinde într-un Turn Babel amintind, pe alocuri, de „The White Ribbon” (r. Michael Haneke).

5. Încheiem cu o invitație la TIFF (17 – 26 iunie) care va anima Clujul așa cum numai febra unui festival internațional de film știe să o facă, cu evenimente conexe care combină muzica, arta și gastronomia. O listă (foarte) scurtă a filmelor de văzut la ediția din acest an ar fi: „Les magnétiques”, r. Vincent Maël Cardona (în competiția oficială) și „Buena Vista Social Club” (r. Wim Wenders).

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0