fbpx

Mood board pentru un martie 2023 #degustbun

TEXT: Manuela Zipiși; FOTO: L’innocent 

Soare și martie, plimbări mai lungi și multe flori. Ce ar urma firesc, la fel ca în jocurile copilăriei, ar fi filmele și, din fericire, avem o listă extrem de apetisantă care să ne convingă să ajungem la cinema. Se întâmplă ca filmele care au câștigat în acest an premiile César, Goya sau Oscar pentru Cel mai bun film și nu numai să fie acum pe marile ecrane. Un adevărat festin care în perioada 15-26 martie va fi dublat de cea mai amplă ediție de până acum a Festivalului Filmului Francez care va avea loc la București plus în alte 12 orașe din țară.

„La nuit du 12”: premiul César pentru Cel mai bun film

În regia lui Dominik Moll, „La nuit du 12” urmărește în cheia unui film polițist dispariția și uciderea tinerei Clara. Dincolo de fapte, există teme care ajung să marcheze obsesiv echipa de detectivi din Grenoble: răul, feminicidul etc. Filmul poate fi văzut în cadrul Festivalului Filmului Francez, la Cinema Elvira Popescu, în 19 martie.

Foto: La nuit du 12

„L’innocent”: premiul César pentru Cel mai bun scenariu
Tot în cadrul Festivalului Filmului Francez, poate fi văzut „L’innocent”, filmul care a câștigat în 2023 César-ul pentru Cel mai bun scenariu și pe cel pentru Interpretare feminină în rol secundar (Noémie Merlant). În regia lui Luis Garrel, care își asumă iată, tot mai des și ipostaza de regizor, comedia explorează delicatele și de multe ori tragi-comicele resorturi ale relației părinți-copii.

Foto: As Bestas

„As Bestas”: premiul Goya pentru Cel mai bun film
O poveste cu un crescendo extraordinar, inspirată dintr-un caz real, „As Bestas”, este probabil unul dintre cele mai reușite filme de până acum ale regizorului spaniol Rodrigo Sorogoyen. Un cuplu francez se mută în inima naturii într-un sat din Galicia. În loc de pacea mult dorită, tensiunile cu vecinii se vor transforma în curând într-o luptă pe viață și pe moarte.

Foto: Everything Everywhere All at Once

„Everything Everywhere All at Once”: premiul Oscar pentru Cel mai bun film
În regia duo-ului Daniel Kwan și Daniel Scheinert, „Everything Everywhere All at Once” este marele câștigător al premiilor Oscar din 2023, cu nu mai puțin de 9 premii obținute la cele mai importante categorii. Un fim care combină SF-ul cu acțiunea, invitându-ne să o urmăm pe Evelyn Quan Wang, rol pentru care actrița Michelle Yeoh a primit Oscarul, într-o multitudine de universuri paralele, în care trăiește posibile versiuni ale propriei existenței.

Foto: Aftersun

„Aftersun”: premiul BAFTA pentru debut remarcabil al unui scenarist, regizor ori producător britanic
Despre debutul regizoral al lui Charlotte Wells, „Aftersun”, am scris deja pe larg, iar sensibilitatea construcției plus partitura actoricească de excepție a lui Paul Mescal, merită încă un îndemn de a pune acest film pe listă.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0