fbpx

„More is more” sau reveria pragmatică

ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Phenomena Laboratory TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Vlad Pătru

Proiectele Phenomena Laboratory nu sunt puncte izolate, circumstanțiale, înșirate pe axa timpului, răspunzând unei cerințe de moment ori alteia, ci aparțin unei filosofii continue, simultane ei înseși, ce face ca situarea individului în spațiu să devină un act de conștiință și de prezență. Proiectele lor împing granițele imaginației în parametri optimi ai funcționalității – nu e un paradox, ci modul prin care „mai mult”-ul e într-adevăr posibil, ca realitate/realizare și aspirație totodată.

De aceea, locul despre care urmează să vorbim este mai mult decât un apartament pe două niveluri și este altceva decât o amenajare de interior ghidată de stări, impresii, gusturi. Arhitecții au gândit proiectul „More is more” ca pe un univers fluid al permanențelor și al esențelor; mai concret, ca pe un mesaj al părinților către generația următoare, un mesaj ce se dezvăluie copiilor de-a lungul timpului. Este, deci, un scenariu de locuire pentru o viață, pentru mai multe, însoțind și oglindind fiecare vârstă.

text 1 more is more_phenomenalaboratory_phenomena_baicu eduard_05

Proiectul reprezintă extensia unui apartament similar (proiectat anterior), cu o punte de comunicare la etajul superior: o pasarelă interioară ce unește fizic cele două entități marcate de un limbaj stilistic comun. La nivelul accesului general, spațiul de zi e structurat în jurul a două elemente verticale cu aspect monumental. Aceste lamele cu riflură inegală formează un ansamblu unitar și își găsesc corespondent în contra-curbele faldurilor textile ce accentuează înălțimea și deschiderea generoasă a ferestrelor-vitrină. Ca întotdeauna în creațiile Phenomena, componentele spațiale par a fi desprinse dintr-un întreg perfect coeziv, iar noile lor configurații, prin continuități și rupturi, prin complementaritatea liniilor curbe și a celor frânte, prin reflectare sau multiplicare, prin transparență și opacitate, trimit de fapt la această viziune primară, completă. Ele nu funcționează prin juxtapunere, ci printr-un principiu osmotic de ordonare – de aici efectul de coerență vie a ansamblului, de imersare.

text 2 more is more_phenomenalaboratory_phenomena_baicu eduard_30

Salonul de primire, bucătăria, locul de luat masa, zona media și holul către dormitoare compun un scenariu al gradației, de la scenă deschisă și spațiu de circulație/respirație către o atmosferă de intimitate. Terasa amplă dintre cele două apartamente este un teritoriu de relaxare și de întâlnire în aer liber pentru întreaga familie. Decorativul în proiectele Phenomena nu ține de adaos ori de accesorizare, ci de o necesitate estetică intrinsecă conceptului. Prin urmare și aici elementele de ornament reiau, în mic, jocul formal al întregului: balustrada scării, corpurile de mobilier cu piesele lor ludice, cromatici, texturi și geometrii contrastante, pe un fundal general mai degrabă reținut, neutru. Soluțiile de iluminat, variate, adaptate funcțiunii fiecărei încăperi – de la „constelații” punctiforme și proiectoare mobile la suprafețe din membrane flexibile care devin luminoase –, amplifică dimensiunea spectaculară a interiorului.

PROIECT: Duplex „More is more”; AMPLASAMENT: Dinamic City, București; SUPRAFAȚA UTILĂ: 260 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 310 mp; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Phenomena Laboratory; FINALIZAT: 2022

 

Articol publicat în igloo #211 / Kéré Architecture / Decembrie 2022 – Ianuarie 2023

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0