fbpx

Mozaic urban: albumul „City” de David Levene

Premiat de mai multe ori pentru poveștile sale vizuale publicate sub egida The Guardian, fotograful David Levene a călătorit în ultimii 14 ani în peste 60 de orașe importante din întreaga lume, surprinzând masivele transformări, conflictele si inegalitatea ce caracterizează mediul urban contemporan. Și a reușit să facă asta căutând mereu oamenii, relația lor cu mediul – acea modelare reciprocă din care se nasc dramele, dar de unde apar și posibilele răspunsuri pentru un viitor diferit. Atunci când fondatorul editurii Bluecoat, Colin Wilkinson, l-a abordat pentru a-i publica un (prim) album, decizia de a-l dedica orașelor a venit de la sine.

Layout 1

Selecția foto realizată alături de Roger Tooth ne poartă pe cele cinci continente și ne arată diversele fețe ale urbanității contemporane cu empatie, precizie și evidentă pasiune pentru mediul folosit. Camera lui Levene se apropie de oameni pentru a realiza portrete puternice, dar se și îndepărtează mult de ei pentru a surprinde contexte urbane năucitoare, texturi aproape grafice și contraste relevante de scară. Fiecare imagine e o lume în sine (explicată în descrieri succinte de jurnalistul Oliver Wainwright) și tocmai de aceea fiecăreia îi este alocat un spread din album. Este o urmare firească – probabil și o referință – a faptului că numeroase fotografii s-au perindat de-a lungul timpului la rubrica Eyewitness din The Guardian (o imagine documentară de impact, pe două pagini întregi de ziar), despre care Levene spune că a fost decisivă pentru cariera lui.

Interviul din finalul cărții ne dezvăluie astfel de momente și detalii importante din parcursul profesional al autorului, iar călătoria vizuală în jurul globului începe în liniștitul cartier Walthamstow din nord-estul Londrei, unde Levene locuiește de mai bine de 10 ani și pe unde trece linia meridianului Greenwich. Pornind de la acest reper, cadrele urbane se înșiruie după coordonate longitudinale, de la est la vest, din Tokio până în San Francisco și Alaska. Dincolo de problemele sociale, politice și de mediu pe care le documentează și le comentează cu implicare, colecția unică de imagini din album ne arată cum orașul a ajuns să joace un rol fundamental în formarea identităților contemporane. Un oraș reprezintă acum poate mai mult ca oricând nu numai un decor specific, ci și un repertoriu de practici și reprezentări care întrețin atât în real, cât și în imaginar o întreagă simbolistică proprie.

Modul în care fotografiază Levene scoate în evidență vitalitatea orașelor, capacitatea lor de transformare continuă, de unde și interesul pentru periferii, pentru zone mai degrabă marginale. Complex și adesea emoționant, albumul CITY are toate șansele să devină un reper vizual pentru toți cei interesați de fotografie urbană documentară și de provocările actuale ale mediului urban.

Articol apărut în igloo #182 feb-mar

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0