fbpx

Muzeul Digital din Pecica

Pe malul drept al Mureşului, la o distanţă de doar 25 de kilometri de graniţa cu Ungaria, într-o zonă cu multă istorie şi vechi tradiţii, s-a inaugurat în octombrie primul muzeu digital cu caracter permanent din România. Purtând semnătura arhitectului Claudiu Ionescu, proiectul e o materializare îndrăzneaţă şi originală a identităţii zonei, devenită deja o clădire-statement, un obiect cu valoare simbolică pentru oraşul Pecica şi împrejurimile sale. Deşi a construi într-o zonă cu caracter tradiţional poate fi o provocare prin simplul fapt că, odată cu o soluţie actuală, nu trebuie pierdute din vedere referinţele şi respectul faţă de context, Muzeul Digital de la Pecica dovedeşte, prin concept şi detalii, o adecvare firească la temă şi o rezolvare în spirit contemporan.

Text: Adelina Clapon
Foto: Bogdan Iorgovan

Având ca principală sursă de inspiraţie sculptura „Miracolul” a lui Constantin Brâncuşi, clădirea pare a se naşte din pământ şi este susţinută de un ansamblu de spirale de aur (spirale Fibonacci), după care se întinde dinamic către cer, marcând trecerea spre o nouă etapă de dezvoltare a cadrului în care se desfăşoară. Volumul simplu şi puternic, cu tăieturi oblice şi fante de lumină dispuse echilibrat, se distinge de tot ceea ce există în jur şi suscită interes şi curiozitate de la prima vedere.

Forma îndrăzneaţă impune ideea de aspiraţie către înalt, dar nu neglijează caracteristicile imediate ale locului, originile. Merită amintit faptul că cele două ziduri din faţă, care au şi o consolă de 7,5 metri – una dintre cele mai mari din ţară – au o înclinaţie de 13, 5 grade.

Apoi, la nivelul solului, umbra clădirii contribuie la descrierea unui ceas solar, care poate fi cel mai bine observat de pe terasa înierbată de deasupra muzeului. Aceasta reprezintă o suprafaţă verde mai vastă decât cea „sacrificată” pentru construcţie şi oferă vizitatorilor o panoramă de 360 de grade asupra frumoaselor peisaje din Parcul Natural „Lunca Mureşului”.

Interiorul, deşi ocupă o suprafaţă de doar 125 mp, este organizat minimalist, fără a fi îngrădită libertatea funcţională în vreun fel. De la bun început s-a urmărit eficientizarea spaţiului, iar cheia întregii amenajări ţine de ideea de flexibilitate.

Astfel, locul se pretează unei game generoase de evenimente, de la prezentări şi expoziţii la concerte de muzică clasică. Totodată, este inclus un muzeu al ştiinţelor naturii, al istoriei şi tradiţiilor din zonă, precum şi primul centru de vizitare a unei ferme de bivoli din ţară. Mai mult decât atât, Muzeul Digital propune experienţe dintre cele mai diverse, mulţumită unor tehnologii de ultimă generaţie, ce permit explorarea oricărui muzeu din lume, dar şi plimbări virtuale în Parcul Natural „Lunca Mureşului” sau în împrejurimi. Astfel, o bicicletă statică, legată la un ecran tactil şi un senzor de mişcare pe roata din spate, poate fi folosită spre exemplu pentru a explora traseul pentru biciclişti care leagă România de Ungaria, iar de pe scaunul spectaculos, inspirat de banda lui Möbius şi realizat din fibră de sticlă, vizitatorul poate afla diverse informaţii. despre zonă. Ar mai fi de adăugat faptul că pentru prezentări se folosesc proiectoare şi televizoare 3D. Cel mai surprinzător element rămâne însă cuptorul de pâine funcţional, care face trimitere la o tradiţie recunoscută a locului, dar şi la unul dintre simbolurile principale ale oraşului – „Pita de Pecica”.

Grija faţă de specificul locului stă alături cu cea pentru sustenabilitate, Muzeul Digital fiind gândit în direcţia eco-friendly. Sisteme pasive şi active, cum ar fi panourile fotovoltaice, colectarea apelor pluviale şi utilizarea lor pentru asigurarea necesarului de apă nepotabilă, dar şi alte surse de energie alternativă completează cu succes o abordare nu doar inedită, ci şi responsabilă a temei de proiect.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0