fbpx


White November igloo

Muzeul Focului

Povestea Muzeului Focului a început când arhitecților li s-a solicitat crearea unui pavilion expozițional care să promoveze orașul polonez Žory și tradițiile sale în rândul nou-veniților și turiștilor, dar și posibililor investitori și parteneri.

Pavilionul urma să ocupe o poziție privilegiată în cadrul unui sit deschis din apropierea principalului drum de acces către oraș. Lotul a ridicat o serie de provocări, dintre care cea mai mare a fost prezența infrastructurii subterane, ce conferea terenului un aspect neregulat. Prin urmare, arhitecții au petrecut mult timp în căutarea unui concept de design care să conțină o idee puternică și, în același timp, să negocieze în mod abil particularitățile terenului existent.

Numele orașului înființat în secolul al XII-lea – Žory – înseamnă, în limba poloneză, „foc”, „ars” sau „flăcări” și marchează incendierea unei arii de pădure pentru a face loc noii așezări. Acest fapt istoric este comemorat în fiecare vară, în cadrul Festivalului Focului, iar logo-ul orașului este o flacără. De aceea, ideea care s-a cristalizat a fost cea a unei clădiri care să evoce o flacără, conferind dinamism terenului neregulat.

Forma clădirii este dată de trei pereți din ciment de sine stătători, care par să conveargă unul spre celălalt. Aceștia au fost lăsați nefinisați la interior și, la exterior, acoperiți la exterior de plăci de cupru tratate cu HDP pentru a evita oxidarea și a păstra aspectul de flacără care dansează. Spațiile dintre pereți au fost vitrate în întregime, sugerând deschidere, și marchează cele trei zone de acces în interiorul pavilionului. Podeaua, placată cu piatră neagră, se continuă la exterior, stabilind o relație organică între pavilion și contextul amenajat.

În timpul lucrărilor de construcție, mai precis în faza de excavare, beneficiarul a venit cu ideea de a folosi spațiul subteran pentru amenajarea unui generos spațiu de expunere, cu obiecte și proiecții multimedia dedicate feno­me­nului natural al focului. Astfel, din simplu pavilion, structura a devenit un veritabil „muzeu” al focului.

De asemenea, clădirea conține, la parter, o sală multifuncțională și o zonă de recepție/informații, precum și spațiile tehnice și de serviciu aferente. Spațiul exterior muzeului a fost amenajat peisa­gistic, pentru o funcționare simbiotică a clădirii în raport cu aleile pietonale și zonele de verdeață. În viitor, proiectul urmează a fi completat prin amenajarea unei „grădini de foc”, care va fi folosită pentru organizarea Festivalului Focului, manifestare culturală unică, definitorie pentru identitatea orașul Žory.

Proiect: OVO Grabczewscy Architekci Katowice, Barbara Grabczewska, Oskar Grabczewski; echipa: arh. Beata Kosok, arh. Marta Musiał, arh. Agnieszka Krzysztonek

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0