fbpx

Muzeul Vârstelor. O istorie a intimității

În Casa Filipescu-Cesianu din București s-a instalat Muzeul Vârstelor. Directorul Muzeului Municipiului București, sociologul Andrian Majuru, a avut amabilitatea să ne dezvăluie în avanpremieră câteva din intențiile curatoriale.

Muzeul Vârstelor prezintă o istorie a intimității. Incursiunea în lumea amintirilor semnificative va purta vizitatorul de la copilărie la senectute. Muzeul își propune o perspectivă holistică asupra spațiului privat, accentuând limitele fizice, sociale și empatice ale intimității. Demersul curatorial dorește ilustrarea și evocarea modului în care au interacționat oamenii și cum au crescut copiii în perioade specifice de timp.

Extinderea istorică observă Bucureștiul pe parcursul a cca 300 de ani. Conceptul curatorial este descoperirea interactivă a unor lumi, universuri și momente de referință în evoluția orașului, care îi sunt oferite vizitatorului dintr-o sumă de fragmente coerent articulate în parcursul muzeal. Fluxul circular va oferi vizitatorilor o flanare prin timp, iar accentul e pus pe expunerea detaliului casnic. Interioare de epocă sunt reconfigurate cu acuratețe stilistică și culturală, iar acestea se succed cu expunerea evoluției unor obiecte portante de istorie precum: servicii de masă, piese de mobilier, bijuterii, accesorii vestimentare și diferite obiecte de uz casnic.

În subsolul reamenajat al Casei Cesianu sunt expuse elementele de patrimoniu arheologic cu artefacte ale secolelor XV – XVII. Următoarele două nivele prezintă evoluția interiorului urban în București – la parter secolele XVIII și XIX, iar la etaj secolul XX. Supanta care se desfășoară pe două nivele este un pol de interes în parcursul muzeal. În podul Casei Cesianu, al cărui element spectaculos este luminatorul, a fost amenajat un depozit vizitabil. Accesul total separat în pod permite desfășurarea unor evenimente publice precum conferințe tematice și concerte camerale de muzică clasică.

În parc se va organiza un spațiu de expunere tip lapidarium, iar spatele grădinii va avea o scenă pentru evenimente și concerte în aer liber. Vizita reală – acompaniată de un audio-ghid – poate fi anticipată sau succedată de o documentare digitală printr-o secțiune vizitabilă online.

Intervenții coordonate ale unor complexe lucrări de restaurare interioară și de instalare a expunerii specializate au fost încheiate cu succes. Acestea au implicat montarea unor echipamente și instalații ce asigură microclimatul specific fiecărui tip de expunere dar și o atentă legătură a relației obiect, spațiu, amintire

Felicităm echipa pentru deschiderea muzeului și avem convingerea că vizita la Muzeul Vârstelor va avea calitatea unei călătorii în timp inedite.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0