fbpx

MVRDV e Gangnam Style

Cu puţin timp înainte ca Gangnam Style să creeze un fenomen muzical internaţional, atrăgând atenţia tuturor asupra cartierului din Seul care a devenit cea mai căutată destinaţie pentru noii îmbogăţiţi ai Coreei de Sud, biroul de arhitectură MVRDV semna contractul pentru remodelarea unei clădiri situate chiar în această zonă.

Text: MVRDV / adaptare de Anca Rotar
Foto: Shin Kyoung Sub, MVRDV

Construită în anii 1980 şi situată pe bulevardul comercial Apgujung, clădirea Chungha era eclipsată de magazinele opulente, cu un aspect ultramodern, ale brandurilor internaţionale care au cucerit această arteră. În contrast cu identitatea monolitică a acestora, ea a ajuns, de-a lungul timpului să găzduiască spaţii cu destinaţii diferite – un magazin de accesorii, birourile unei firme organizatoare de nunţi şi două cabinete de chirurgie estetică. Prezenţa lor a dus la supraaglomerarea faţadei cu firme şi mesaje comerciale, precum şi la închiderea ermetică a ferestrelor corespunzătoare celor două cabinete, efectul de ansamblu fiind unul de dezordine şi dezacord vizual faţă de restul arterei.
Procesul de transformare realizat de echipa MVRDV a durat numai 9 luni, ceea ce este cu atât mai remarcabil dat fiind faptul că el a inclus, dincolo de remodelarea faţadei, şi supraetajarea construcţiei. Conceptul noii faţade este unul extrem de simplu: cum Chungha este o clădire ce adăposteşte mai multe identităţi, exteriorul a fost transformat într-o colecţie de vitrine dispuse în aşa fel încât fiecare firmă să aibă propriul spaţiu de prezentare. La nivel de finisaj, arhitecţii au folosit dale albe de mozaic pentru placarea faţadei, dar şi a lobby-ului şi a trotuarului din faţa clădirii, unificând structura într-un ansamblu coerent.
Noul aspect, contemporan şi elegant, a fost completat prin introducerea luminilor tip LED, care îşi schimbă culoarea în funcţie de momentul zilei, aceasta rămânând, însă, aceeaşi pentru toate vitrinele.
Nu în ultimul rând, nivelul superior adăugat de arhitecţi va fi transformat într-o cafenea cu o terasă generoasă, cu scopul de a integra clădirea în viaţa de noapte extrem de dinamică a cartierului Gangnam.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0