MVRDV transformă un fost mall într-o lagună urbană numită Tainan Spring

Daria-Scagliola-3547

Viitorul, așa cum îl putem întrezări astăzi, pare a fi cel al creșterii cumpărăturilor online. În aceste condiții, transformarea unui fost mall într-o lagună urbană este un miraculos exemplu de recucerire a spațiului public de către natură și natura umană. Un exemplu recent este proiectul finalizat în prima parte a acestui an la Tainan, în Taiwan, de către MVRDV.

Emblematic pentru viața maritimă a orașului, rețeaua de apă a fost modificată în anii 1980, când deasupra vechiului port și în vecinătatea Canalului Tainan apare China-Town Mall. Aproape patru decenii mai târziu, echipa MVRDV decide să recicleze tot ce este posibil din vechea structură a mall-ului în configurarea noului spațiul public al orașului, Tainan Spring, acționând în parametrii economiei circulare.

Inițiativa este parte a unui proiect mai amplu care are drept scop remodelarea țesutului urban prin legătura creată între situl fostului China-Town Mall și Haian Road. O piscină urbană s-a instalat așadar pe locul fostei parcări subterane a mall-ului, gândită să se adapteze schimbării anotimpurilor – nivelul apei va fluctua în funcție de sezonul ploios și cel secetos, în acesta din urmă intrând în scenă și sisteme de pulverizare de apă.

Dar nu numai pentru o ludică răcorire urbană vor descinde aici locuitorii Tainanului, pentru că în incintă au fost conturate locuri de joacă, o scenă, iar structuri de beton, rămase, asemenea unor vestigii, din fosta construcție a mall-ului, pot constitui prilej de amenajare a unor chioșcuri, magazine etc. Diversele straturi ale istoriei orașului au fost conservate prin expunerea privirilor a celui de-al doilea nivel subteran, grație unei pardoseli din sticlă.

Unul dintre dezideratele importante ale echipei MVRDV în cazul proiectului Tainan Spring este încercarea de a aduce natura într-un oraș destul de cenușiu. Astfel, au fost plantați arbori și plante locale, care sunt așteptate într-un interval de doi-trei ani să completeze designul ansamblului cu mai multe straturi de verde. Predilecția pentru vegetație luxuriantă a ansamblului trebuie gândită tot în legătură cu trecutul orașului: „Raportându-ne la istoria orașului, jungla și apa au fost surse importante de inspirație”, a precizat Winy Maas, partner co-fondator MVRDV.

Daria-Scagliola-3952

„Tainan este un oraș foarte gri. Odată cu reintroducerea junglei în toate locurile posibile, orașul se reintegrează în peisajul înconjurător. Că reintroducerea naturii a fost un element important al viziunii noastre se poate vedea și în zonele plantate de pe Haian Road. Am combinat specii locale de plante pentru a imita peisajul natural din estul Tainanului. În acest fel, cred că orașul va avea numai de câștigat.”

Renovării Haian Road de anul trecut i se va alătura finalizarea proiectului Tainan Wholesale Market, aflat în altă zonă a orașului, preconizată tot pentru 2020.

***

Proiect: Tainan Spring, Tainan, Taiwan; Arhitectură: MVRDV; Șef proiect: Winy Maas; Parteneri: Wenchian Shi, Jeroen Zuidgeest; Coordonator proiect: Hui Hsin Liao; Echipă design: Hui Hsin Liao, Angel Sanchez Navarro, Stephan Boon, Xiaoting Chen, Chi Yi Liao, Dong Min Lee, Andrea Anselmo, Yi-Chien Liao, Zuliandi Azli, Olivier Sobels; Vizualizare arhitecturală: Antonio Luca Coco, Costanza Cuccato, Davide Calabro, Paolo Mossa; Copyright: MVRDV Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries; Colaboratori: Urbanism: The Urbanists Collaborative, Taipei, Taiwan; Arhitectură locală: LLJ Architects, Taipei, Taiwan; Peisagistică: Progressive Environmental Inc., Taipei Taiwan; Structură: Urban Sculptor, Taipei, Taiwan; Ingineri trafic: THI Consultants Inc., Taipei, Taiwan; MEP: Songsing Engineering Consultants Inc., Taipei, Taiwan; Imagini: Aplus Digital Technology Co., Ltd; Anul finalizării: 2020

Proiect prezentat în igloo #197_august-septembrie 2020

igloo_197-shop