fbpx

Nendo. Oki Sato

Text: Viorica Buică
foto: NENDO

Între 8 şi 13 decembrie, galleria AXIS din Tokyo a găzduit expoziţia Nendo “50 projects _ 25objects + 25spaces”. Cele 50 obiecte şi spaţii au fost atent selectate dintre 230 de proiecte pe care Nendo le-a creat de-a lungul existenţei sale de 10 ani. Fiecare obiect a fost prevăzut cu un ecran realizat din plăci suprapuse de policarbonat, pentru a crea un efect pixelat ce invită privitorul să descopere opera ascunsă.

Nendo. Oki Sato

Film realizat de Hiroshi Iwasaki

Nendo. Oki Sato

Nendo. Oki Sato

Deşi s-a născut la Toronto, Canada, în 1977, Oki Sato şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în Tokio, unde părinţii lui s-au mutat într-un timp scurt. A studiat arhitectura la renumita Universitate Waseda, dar şi-a descoperit adevărata vocaţie – designul – abia la sfârşitul facultăţii, în urma unei călătorii împreună cu câţiva colegi la Salonul de Mobilă de la Milano. Reîntors la Tokio, în 2002 a pus bazele unui studio de design numit Nendo, ceea ce în japoneză semnifică „lut (ce poate fi modelat, fără formă)”. Iar acesta este şi principiul urmat în tot ceea ce creează: „culege” şi urmăreşte viaţa de zi cu zi şi o transformă în inedit, oferind oamenilor plăcute momente de surpriză.

La început, Oki Sato şi echipa sa (Akihiro Ito, Takahiro Matsumura, Takajuki Jshikawa, Ternaki Okada şi Joshitaka Ito) au participat la numeroase concursuri, câştigând chiar în 2002 competiţiile Lipton Cup Design Contest şi Tokyo Designers Block Frame Award. Din acel moment, faima biroului Nendo a crescut aproape exponenţial, lucru demonstrat şI de numărul de lucrări prezentate în fiecare an la Milano, fără a menţiona deschiderea unei filiale, în 2005, în cosmopolitul oraş italian. În prezent, Oki Sato se numără printre cei mai apreciaţi şi inovativi designeri, lucrând cu producători de renume şi având lucrări în colecţiile unor cunoscute muzee precum Museum of Modern Art (New York), Musée des Arts Decoratifs (Paris) sau The Montréal Museum of Fine Arts (Montréal).

Extrem de simple la prima vedere, lucrările Nendo se dovedesc inteligente şi inovative, atât din punctul de vedere al conceptului, bine definit, cât şi al tehnicii (se experimentează cu diverse materiale, structuri etc.). O trăsătură generală ar fi lipsa culorii în formele sale clar conturate, aproape stridente: Oki Sato este mai degrabă interesat de lumină şi de umbră, cu ajutorul cărora reuşeşte să imprime o personalitate puternică fiecărui obiect sau spaţiu pe care îl semnează. Unde îşi găseşte inspiraţia? Cel mai adesea pe străzile gălăgioase ale Tokio-ului, oraşul de care este fascinat şi a cărui dezvoltare organică, surprinzătoare, a luat-o drept model pentru propria companie.

Nendo. Oki Sato

Ca să vă faceţi o idee ce înseamnă creativitatea în spiritul Nendo, amintesc aici câteva proiecte. Pentru scaunul Cabbage, designerul a folosit resturile cunoscutului material plisat de la Issey Miyake, unindu-le într-un soi de balot cilindric care apoi se poate desface foaie cu foaie până ia forma unui „pouf-fotoliu”. Urmărind topirea gheţii într-un pahar de iced tea, lui Oki Sato i-a venit ideea unui obiect care să „răspundă” la schimbările de temperatură şi aşa a luat naştere lampa Hanabi, ale cărei „petale” se deschid atunci când becul se încălzeşte şi se regrupează atunci când nu mai este lumină. Mergând mai departe cu elementul surpriză, Nendo a creat seria de obiecte casnice şi de mobilier „1%”, produse în doar 100 de exemplare: sunt obiecte la limita dintre artă şi design, experimentale, care le oferă cumpărătorilor satisfacţia de a avea în casă un produs dacă nu unicat, măcar unic, diferit. Pentru sala de gimnastică Illoiha Omotesando din Tokio, a creat un perete de căţărare care a înlocuit clasicele elemente de sprijin cu altele inspirate de obiectele de design interior: rame de tablouri, oglinzi, capete de cerb, flori etc., proiectul primind şi Japanese Society of Commercial Space Designers Gold Award. Sunt doar câteva exemple care mă fac să cred că despre Nendo vom auzi multe de acum încolo. Vă puteţi convinge parcurgând şi rândurile de mai jos…

Blown Color şi Kuuki pentru KENZOKI

Echipa Nendo a explorat recent posibilităţile de colorare ale ineditului „Blown”, un material plastic modelabil cu ajutorul aerului şi al apei fierbinţi. Fără a schimba procesul de producţie, doar prin adăugarea unor vopsele în apa fierbinte, formele rezultate pot căpăta cele mai diverse culori şi nuanţe. Mai jos, puteţi vedea cum a fost improvizată o instalaţie de iluminat, adunând la un loc astfel de corpuri colorate. Pentru KENZOKI, o linie naturală de produse pentru îngrijirea pielii, Nendo a creat o instalaţie în Tokio (imaginea de mai jos) ce face trimitere la capacitatea plantelor de a crea peisaje relaxante şi captivante în acelaşi timp. Pentru fiecare dintre aromele KENZOKI: orez, lotus alb, frunză de bambus şi floare de ghimbir, au fost concepute forme diferite, dar care împreună dau naştere unui peisaj delicat, unitar.

Nendo. Oki Sato

Design de obiect

Printre obiectele care le-au adus celor de la Nendo succesul la nivel internaţional se numără: scaunul FadeOut, ce pare a pluti în încăpere, cuierul Tuta, de inspiraţie vegetală, produs de Cappellini, măsuţa şi scaunul Kub pentru Moroso, boxele Music-Cage pentru AU, ineditul suport pentru încărcătoare Deer, produs tot de AU, şi scaunele din metal Ribbon, realizate pentru Cappellini.

Nendo. Oki Sato

I Saloni 2010

Şi la ediţia 2010 a Salonului de la Milano, Nendo au fost prezenţi cu numeroase noutăţi. Dintre ele: suportul de reviste Cube pentru Arketipo, Crystal Puzzle pentru Swarovski, vazele Phantom.

Nendo. Oki Sato

Moss House

Acest proiect a presupus renovarea unei case din lemn aflată pe malul râului Shibuya, în cartierul Ebisu din Tokio, şi transformarea ei într-un spaţiu mixt: de locuire şi de lucru. Tapetul inspirat de structura muşchiului de pe albia râului leagă toate spaţiile într-un mod dinamic şi realizează o puternică legătură între interior şi exterior.

Nendo. Oki Sato

24_ISSEY_MIYAKE

Concept store-ul din Nihonbashi oferă o selecţie de haine colorate, precum şi noi produse create special pentru acest spaţiu. Conceptul de amenajare, precum şi logoul se inspiră din „haosul armonios” al magazinelor generale japoneze. Structurile de expunere sunt minimaliste, cu linii albe din oţel de 7 mm grosime, şi permit hainelor să se etaleze în voie. Practic, magazinul îşi schimbă complet înfăţişarea o dată la două luni, atunci când se schimbă colecţia.

Nendo. Oki Sato

ASOBIO Channel One

Primul showroom al brandului de fashion ASOBIO se desfăşoară pe două nivele şi are o intrare spectaculoasă, generoasă. Conceptul de amenajare pleacă de la ideea de „focus”: pardoseala şi pereţii sunt „îmbrăcaţi” în fotografii monocrome, de dimensiuni şi cu rezoluţii diferite, tocmai pentru a imita efectul de zoom al aparatului de fotografiat şi senzaţia de a (nu) obţine focus. Este o strategie inovativă de a oferi spaţiului adâncime, dar şi continuitate, permiţând produselor expuse să iasă în evidenţă prin contrast cu fundalul/ambientul decorativ.

Nendo. Oki Sato

Birourile Nendo

Spaţiul de lucru al echipei Nendo se află lângă râul Meguro din Tokio, la etajul al cincilea al unui vechi imobil de birouri. Plecând de la ideea unui spaţiu continuu şi totuşi delimitat pentru diverse funcţiuni (spaţii de lucru, sală de întâlniri etc.), au fost creaţi pentru compartimentare nişte „pereţi” ce par că atârnă şi se scurg din plafon.

Nendo. Oki Sato

Alice’s Tea Party

Acest proiect a fost realizat pentru cea de-a 100-a aniversare a brandului Lipton în Japonia, la Tokio, şi a primit Medalia de Aur JCD Design Award. Spaţiul se inspiră din petrecerea dată de Pălărierul cel Nebun din Alice în Ţara Minunilor: masa foarte lungă şi şirul de scaune au fost în mod intenţionat distorsionate pentru a amplifica senzaţia de adâncime, la fel şi siluetele din roman folosite ca pattern pentru tapet.

Nendo. Oki Sato

Stand pentru 361º

Standul de la IFFT interior lifestyle fair din Tokio, cu dimensiuni nu foarte generoase (3 x 9 m), a fost amenajat pentru cei 4 producători prin introducerea unor reflectoare de mari dimensiuni, profesioniste, pentru a lumina, dar şi pentru a atrage atenţia asupra obiectelor expuse.

Nendo. Oki Sato

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0