Nice To Seed You: nimic nu se pierde, totul se transformă
TEXT: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Laura Bordini
Designerul italian Laura Bordini pornește de la evidența deșeurilor pe care le producem zilnic, fiecare dintre noi, pentru a gândi generarea unui material-produs ce implică microalge și care poate fi așezat cu brio în liniile economiei circulare. Utilizând biomasa rezultată din purificarea apelor reziduale ale unui centru german de eliminare a deșeurilor, designerul ajunge la un material care poate sta la baza unor ambalaje ce pot hrăni ulterior viitoare plante, generând viață.
Când îți iese în cale un proiect numit Nice To Seed You, curiozitatea și dorința de a afla mai multe despre devin ceva firesc. Autoarea este Laura Bordini, designer eco-social, care își așază activitatea sub semnul cercetării materialelor, bio-designului și a tot ceea ce are legătură cu sustenabilitatea socială și mediul înconjurător. Noile tehnologii se prind în hora demersului care vizează o serie de intervenții transformatoare prin design.
Una dintre acestea este Nice To Seed You, proiect dezvoltat de designerul italian în colaborare cu centrul de cercetare Metabolon, din Lindlar, Germania. Proiectul își propune să cerceteze coexistența nevăzută dintre oameni și microalge într-un demers al circularității în care deșeurile rezultate în urma unui proces devin motorul de creștere al altuia. Nice To Seed You și-a propus și să pună în evidență potențialul materialelor care generează creștere, precum microalgele, iar cercetarea vizează crearea de ambalaje destinate floriculturii.
Biomasa rezultată prin moartea unor microorganisme recuperate dintr-o masă de deșeuri industriale generează, după cum crede designerul italian, un biomaterial care poate stimula creșterea plantelor. Pot apărea, astfel, ambalaje pentru flori destinate plantării care stimulează creșterea plantelor. După cum explică Laura Bordini, materialul generat este un bun exemplu de economie circulară derivat din deșeuri pe care toți le generăm: „Biomasa de microalge provine dintr-un proces de purificare a apelor menajere ale unui centru german de eliminare a deșeurilor (Metabolon, din Lindlar).
Prin propriul proces de purificare microalgele încorporează nutrienți din apa menajeră (cum ar fi amoniacul, azotul, fosforul), care vor rămâne în interiorul acestor microorganisme chiar și la sfârșitul vieții lor. Ulterior, biomasa rezultată va fi folosită pentru realizarea materialului final, care, atunci când este amestecat cu alte ingrediente, va acționa ca un biostimulator pentru plante noi. Proiectul se străduiește să elucideze potențialul materialelor de creștere în stimularea regenerării ecologice”.