Noapte și zi, plin și transparent: o amenajare convivială

O curte lungă, tipică locuirii din zonă (Str. Transilvaniei), devine inima casei. Amenajarea interioară propusă de echipa de arhitecți de la LAMA continuă conceptul arhitectural, orchestrând relațiile spațiale și partiul printr-un ambient convivial și contemporan.

Bara lungă, P + 1, albă, orientată distinct spre curte, devine în interior un unghi diedru omogen care amintește de frumusețea, căldura și chiar misterul unui instrument muzical. O scară dreaptă, fără contratrepte, din metal negru se distinge din cutia lemnos-aurie.

wimg_6432

În parter și etaj capetele cutiei sunt marcate de un zid placat în cărămidă. Biroul, al cărui spațiu comunică direct cu zona de zi, beneficiază de un perete de cărămidă și, pentru a-l pune în valoare, spre acesta se află doar un blat orizontal din lemn și o etajeră metalică. La fel și bucătăria, situată în capătul opus al paralelipipedului transparent în parter, este marcată spațial de un perete de cărămidă. Elemente metalice, în forma unor elegante rețele de grinzi și stâlpi, mărturisesc onest alcătuirea structurală și compun mobila de bucătărie care se desenează în cadrul ocru.

img_6325

Zona de zi înșiruie în lungime, în căușul de lemn configurat de pardoseală și pereți, cele două momente distincte: dining și sitting. Acestea sunt excelent articulate de un șemineu ortogonal see-through (sau, ca să evităm un al treilea termen împrumutat din engleză, o sobă de înălțime medie cu focar liber pe trei laturi). Toate elementele de mobilier ale zonei de zi accentuează ideea de plutire și, indiferent că vorbim de canapea sau de scaunele mesei, contactul cu solul este – prin opțiune – redus la minimum și desenat de doar câteva puncte.

Trei dormitoare deservite de două băi alcătuiesc zona de noapte, unde domină plinul și albul. Dispunerea dormitorului matrimonial spre capătul profund al lotului permite unui balcon să extindă spațiul în exterior cu un loc mic de taifas.

Excelent calibrat, controlat profund în texturi, culori și detalii – un ambient LAMA (arhitecți Călin Radu & Dan Enache; proiect finalizat în 2018).

Proiect inclus în albumul igloobest
Interioare din România 7

 cop_int7_shop