fbpx

Noaptea Muzeelor: Circuit muzeal pentru publicul din Bucureşti

Sâmbătă, 18 mai 2013, comunitatea muzeală sărbătoreşte Ziua Internatională a Muzeelor şi cea de-a noua ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor, eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul International al Muzeelor (ICOM), la care participă anual aproximativ 3.000 de muzee din Europa.

Peste 100 de institutii culturale din România participă la eveniment, număr aflat în creştere de la an la an. Lista muzeelor şi institutiilor participante este accesibilă pe site-ul www.noapteamuzeelor.ro, cu detalii despre programele şi evenimentele speciale pregătite pentru această ocazie.

Noaptea Muzeelor: Circuit muzeal pentru publicul din Bucureşti

Reteaua Natională a Muzeelor din România – partener oficial al evenimentului la nivel national, asigură promovarea amplă şi coerentă a activitătilor organizate de muzeele din România şi coordonează circuitele muzeale din Bucureşti, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Sibiu. Proiectul „Noaptea Muzeelor în 4 acte: Bucureşti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu” este finantat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National. Parteneri în proiect: Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu.

Anul acesta, în Bucureşti 32 de muzee şi organizatii culturale îşi deschid portile până târziu în noapte şi invită publicul la expozitii, concerte, proiectii de filme, spectacole şi activităti interactive, pentru experiente de neuitat.

Instrumente deosebit de utile pentru vizitatorii bucureşteni sunt hărtile tipărite cu organizatiile participante, disponibile la sediul muzeelor în noaptea evenimentului sau în format electronic pe www.noapteamuzeelor.ro, precum şi aplicatia pentru smartphone concepută special pentru această noapte, care se poate descărca de pe AppStore şi Google Play.

Noaptea Muzeelor continuă şi în 2013 parteneriatul cu MINI. O flotă de automobile ale mărcii va fi disponibilă din nou în principalele locaţii din Bucureşti pentru serviciu de taxi gratuit între muzee. MINI a pregătit surprize şi concursuri pentru vizitatori, care pot câştiga un curs de „MINI DRIVER TRAINING”.

De Noaptea Muzeelor încurajăm utilizarea bicicletelor pentru a parcurge mai uşor distantele între muzeele din Bucureşti: şi anul acesta vizitatorii au la dispozitie 100 de biciclete, prin cel mai important program national de bike-sharing, I’Velo, puse la dispozitie de Green Revolution şi Raiffeisen Bank. Vizitatorii care doresc să folosească bicicletele I’Velo pentru deplasarea între muzeele deschise sunt rugati să trimită un e-mail la adresa office@greenrevolution.ro (cu nume, prenume, CNP şi număr de telefon) până în ziua de joi, 16 mai, ora 18.00. Bicicletele se vor prelua şi preda la Sediul Green Revolution (I’Velo): Strada Olteni, nr. 3, sector 3, Bucureşti. Preluarea se face în ziua de vineri, 17 mai, între orele 16.00-20.00, iar predarea în ziua de luni, 20 mai, între orele 10.00-18.00.

Alături de instituţiile pentru care Noaptea muzeelor este deja o tradiţie şi de cele care s-au alăturat în ultimii ani evenimentului, noutăţile din 2013 includ: Muzeul „Theodor Aman” (care se redeschide pentru public special pentru această noapte), Muzeul Căilor Ferate Române, expoziţia Romanian Design Week Preview deschisă la Palatul Ştirbei, Galeria Galateca şi „Ferma Animalelor” din Pantelimon.

Muzeul National al Aviaţiei Române, Muzeul de Artă “Vasile Grigore” – pictor şi colectionar”, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul de Artă Veche Apuseană “Ing. Dumitru Furnică-Minovici” şi Muzeul Naţional al Pompierilor – Foişorul de Foc invită publicul la vizitarea nocturnă a expoziţiilor permanente şi temporare.

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti organizează „După-amiaza muzeului” cu muzică, proiectii de filme documentare şi târg, Muzeul Naţional al Literaturii Române a pregătit „Maratonul de Poezie şi Jazz”, iar la Muzeul Naţional al Ţăranului Român se vorbeşte, se găteşte, se cântă şi se aude aromâneşte (din program: expoziţie de fotografie veche, muzică, dansuri şi bucate bine gătite).

Muzeul National Cotroceni invită la vizitarea saloanelor oficiale ale palatului, la spectacol lectură „Micul prinţ” şi concert de muzică clasică. La Muzeul Naţional „George Enescu” se vor auzi concerte în noapte, sub genericul „Rapsodii de primăvară. Perpetuum Muzical”, iar la Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” publicul păşeşte într-o călatorie prin universul lego şi al tehnicii, într-o îngemănare de exceptie.

Muzeul Naţional de Artă al României inaugurează spaţiile recent renovate din corpul central al muzeului: Sufrageria regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor, care vor găzdui expoziţia „Fragmente de memorie – Portrete regale. Palatul regal”. La Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” se vizitează expunerea permanentă şi expozitia „The Human Body” (aceasta din urmă cu taxă), iar la Muzeul Naţional de Istorie a României se organizează ghidaje tematice la Tezaurul Istoric, Lapidarium şi Copia Columnei lui Traian, concerte, spectacole şi ateliere de creaţie. Muzeul Bellu a pregătit un program special dedicat eroilor aviatori, în colaborare cu Muzeul National al Aviaţiei Române.

Alte instituţii din Bucureşti deschise în noapte sunt: Universitatea Spiru Haret, World Press Photo România (în Piaţa Universităţii), Arhivele Nationale ale României, Fundatia Löwendal, Centrul Cultural Art Society şi Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”.

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0