fbpx

Nocturn Flowers. Atelier de design floral

Interviu realizat de: Anda Zota; Imagini: Nocturn Flowers, Andreea Badea.

Andreea Badea (n. 1998) locuiește și lucrează în București. A absolvit în 2019 Universitatea Națională de Arte București (departamentul de Fotografie și Imagine Dinamică), iar în 2018 a obținut o bursă Erasmus la Hochschule für Grafik und Buchkunst Leipzig. Practica artistică a Andreei se bazează pe fotografie, artă video, instalație și set design. Lucrările sale analizează termeni legați de intimitate, natură, spațiu și ritualuri cotidiene.

 

O parte din lucrările artistei au fost expuse în România în galerii precum: Mobius Gallery, SwitchLab, Halucinarium, Salonul de Proiecte etc. În același timp activează în domeniul modei ca fotograf, având proiecte cu branduri și publicații precum The Future Of, Dune Journal, Glamour România, Men’s Health România, Il Passo etc.

 

Noi am cunoscut-o prin proiectul Nocturn Flowers, despre care am vrut să aflăm mai multe. 

Când în parcursul tău artistic ți-ai îndreptat atenția către flori? Ce anume te-a îndemnat să începi această cercetare?

Mi-am îndreptat atenția către natură încă din anii facultății. În lucrarea de licență “2019. Consuming Space”, am analizat ideea de spațiu privat și cum acesta ajunge să treacă prin diferite forme în urma unor ritualuri iraționale pe care oamenii le fac în casă. Toată cercetarea a fost pusă într-o continuă comparație cu ideea de decor, dorința de înfrumusețare a căminului. Acest subiect a fost susținut de o serie de fotografii cu aranjamente florale și obiecte. La momentul respectiv referințele mele în domeniul floristicii se învârteau în jurul modelelor clasice, a buchetelor perfecte, unde fiecare petală părea neatinsă și fiecare floare clonată în așa fel în cât rezultatul să fie unul impecabil. Am început să caut floriști care au abordări unice, în felul acesta am reușit să înțeleg multiple modalități de prezentare a florilor. Mai apoi, lucrurile au început să devină clare: eram deja interesată să exersez și să realizez buchete și aranjamente, fără să țin cont de posibilele reguli.

 

După terminarea proiectului, a urmat un exercițiu de analiză asupra plantelor, documentând etape distincte ale acestora, lucru care a explicat și mai mult faptul că natura nu înseamnă perfecțiune, iar noi trebuie să acceptam fragilitatea și diversitatea ei.

Care e conceptul Nocturn Flowers?

Nocturn este un atelier de design floral care propune noi modalități de prezentare a buchetelor și a aranjamentelor. Compozițiile pe care le creez imită o natură utopică, o natură în care intervenția omului este simțită, dar nu deranjează. Buchetele și aranjamentele Nocturn sunt sinteze ale unor momente, ale unor peisaje aflate între ficțiune și realitate.

 

Mi-ar plăcea ca fiecare buchet să fie unic, așa că evit să lucrez după rețete, totul este spontan. Îmi propun să transform Nocturn în ceva mult mai complex, să existe colaborări cu diferiți artiști, designeri, scriitori si nu numai. În momentul de față, avem disponibile primele serii de printuri cu flori pe care le găsiți și la DispozitivBooks. 

De unde îți iei sursele de inspirație în procesul creativ?

Atunci când vine vorba de inspirație, încerc să mă uit în jurul meu, la natură, la atmosferă, la oameni și spații, analizez fiecare floare, culoare și formă. Apoi intervine imaginația. Este greu de anticipat rezultatul final și asta mă bucură.

Cu ce tip de plante lucrezi?

Aleg plantele pe moment, fie că sunt tăiate, în ghiveci, vopsite sau uscate, țin mereu cont de sezonul în care ne aflăm. În funcție de context îmi place să adaug accesorii, schimbând astfel narațiunea compoziției.


Unde găsim Nocturn Flowers?

Pe www.nocturnflowers.ro sau pe Instagram @nocturn.flowers. See you there!

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0