Noile grădini urbane: pe rooftop cu Ștefan Sava
Eterna reîntoarcere a verii în orașe e prilej de slalom urban printre disconfort termic, asfalt semi-lichefiat și reverii. Ca în fiecare vară bucureșteană, reveria de bază este cea a unui oraș verde, cu parcuri și terase care să completeze fericit moștenirea istorică a grădinilor umbroase. Ridicând privirea, Bucureștiul are mult prea puține rooftop-uri, motiv pentru care este întotdeauna un prilej de bucurie descoperirea unei astfel de oaze în deșertul de beton.
Seria noilor grădini urbane continuă, astfel, în mod optimist, după balcoane și terase, cu un rooftop din zona Floreasca, despre amenajarea peisageră a căruia ne-a povestit arh. Ștefan Sava, managing director SSAT+. Un loc din care, privind cum soarele coboară peste București, reveria orașului verde poate părea cu un centimetru mai aproape de realitate.
Sunt terasele noile grădini urbane?
Consider că fiecare terasă este mai mult sau mai puțin o grădină urbană. Pe terasă te relaxezi, îți bei cafeaua, lucrezi sau îți chemi prietenii și petreceți timp împreună.
Cu atât mai mult în ultima vreme, dat fiind noul context – se simte o mare nevoie de a avea spații exterioare casei și de a petrece cât mai mult timp aici. Terasa a devenit o a doua locuință, dacă pot spune așa, feedback-ul dezvoltatorilor și al clienților fiind concludent în acest sens. Ceea ce pe noi, echipa SSAT+, ne încurajează și mai tare, urmărind ca toate proiectele noastre să integreze și să valorifice terasele și spațiile exterioare prin amenajarea lor eficientă, ca locuri de relaxare sau de petrecere a timpului liber. Iar orice construcție urbană din portofoliul nostru a încorporat colțuri verzi cu creativitate.
Care e povestea rooftop-ului pe care l-ai amenajat în Floreasca?
Povestea rooftop-ului din Floreasca a început de la o vilă existentă de dimensiuni foarte mari, construită în anii ’90, ce nu mai corespundea unor cerințe decente. Beneficiarul a achiziționat-o și și-a dorit transformarea ei în imobil de locuințe colective, ceea ce am și făcut, apartamentul de la ultimul etaj păstrându-l pentru a se muta chiar el acolo. Cum își dorea foarte tare o terasă cât mai mare și mai plină de vegetație, a alocat și terasa blocului pentru apartamentul propriu. Așa am ajuns să realizăm amenajarea peisageră a terasei și să lucrăm împreună pentru acest imobil din Floreasca.
Un sfat practic pentru toți cei care vor să-și contureze o mică grădină urbană acasă?
Fără să fiu specializat în amenajarea peisageră, de-a lungul timpului am tras câteva concluzii. Alegerea plantelor nu este una simplă, de aceea trebuie neapărat consultat un specialist. Plantele trebuie să fie viabile în toate anotimpurile, să le poată fi acordată o îngrijire minimală și să reziste destul de bine în condiții de secetă. Asta nu elimină necesitatea unui sistem de irigare fără de care sigur ele nu ar putea trăi.
Altfel, în măsura în care spațiul o permite, nu trebuie neglijate zonele de relaxare și de petrecere a timpului cu cei dragi: șezlong, hamac, loc de luat masa, canapele sau grătar. E esențială și o zonă umbrită de o pergolă, asta pentru că zilele însorite de vară nu pot fi suportate fără umbră. Sigur că de aici încolo nu există limite și ne putem gândi inclusiv la jacuzzi, piscine sau alte elemente care conferă unicitate terasei și extind aria de distracție și de relaxare la înălțime.
Trei plante din „grădina” amenajată de tine și un drink care se asortează cel mai bine cu ele?
Taxus baccata Fastigiata, Hemerocallis, Yucca filamentosa și Liriope ar fi câteva plante care mi se par potrivite pentru amenajări exterioare. Detalii despre ele nu știu să dau foarte multe, m-am consultat și eu la rândul meu cu specialiști în domeniu și așa sfătuiesc pe oricine să facă. Drink-ul potrivit e, după mine, corelat cu atmosfera, contextul și anturajul. Dacă toate acestea sunt de nota 10, atunci cu siguranță și băutura va fi una reușită, chiar și preparată cu ce avem la îndemână, poate chiar din grădină, de ce nu? 🙂
Cel mai drag proiect de amenajare peisageră de până acum și grădina pe care visezi să o amenajezi?
The Corner Floreasca, cel despre care-am povestit mai sus, este cel mai drag proiect de amenajare peisageră de până acum, asta pentru că a fost o provocare la momentul realizării lui, dar și pentru că m-am împrietenit cu proprietarul și am ajuns astfel să petrec destul de mult timp acolo. Nu știu care ar fi grădina pe care visez să o amenajez, probabil cea a propriei case.
Cine te inspiră (designeri, peisagiști)?
Nu am o inspirație anume, abordez destul de volumetric, funcțional și cromatic amenajările peisagere. Așa că de la concept și efectiv până la a pune în practică ideile e un drum destul de lung, pe parcursul căruia colaborez cu specialiști în domeniu ca să pot ajunge la rezultatul dorit.