fbpx

Note de bienală #6: Building a Future Countryside

În această săptămână caldă prezentăm o altă notă din seria expozițiilor pavilioanelor naționale de La Biennale di Venezia prin „building a future countryside”(construind un viitor mediu rural) – participarea Chinei.

Una dintre provocările majore cu care se confruntă mediile construite contemporane din toată lumea este viitorul dezvoltării rurale.
În China, spațiul rural a devenit o nouă frontieră pentru experimentele din acest domeniu, iar țara își dezvoltă ruralul cu o viteză și la o scară nemaivăzute în Occident.
Promisiuni fără limite sesizate de arhitecți, artiști, dezvoltatori, precum și de fluxul de capital converg în zonele rurale din întreaga națiune.
Întoarcerea la viața pastorală a fost mult timp un ideal al tradiției literare chinezești.
În timpuri moderne, a trăi în zonele rurale implică aspecte precum politica, capitalul, infrastructura și tehnologia. În timp ce modernizarea și progresul tehnologic ne promit o viață mai din ce în ce mai bună, condițiile de viață moderne separă, într-o anumită măsură, viața rurală de tradiţia rurală.
Confruntați cu locuințele rurale produse în masă, aduse în teritoriu printr-un proces de urbanizare, arhitecții încearcă să medieze între tradiție și modernizare, profitând de tehnologii utracontemporane în proiectele lor ce recurg la profunde legități vernaculare.

„Motivația pentru această expoziție este mai mult decât xiangchou (termen chinez care se referă la nostalgia pentru terenuri rurale). Ne întoarcem în mediul rural de unde provine cultura chineză pentru a recupera valorile uitate și posibilități trecute cu vederea; de acolo, vom construi un viitor mediu rural.” declară Li Xiangning (Curatorul Pavilionului Chinei)

De la marea întindere galbenă a podișului Loess la orașele pe apă situate la sud de Yangtze, de la câmpiile vaste și abundente din nord-estul Chinei până la fermele verzi și frumoase din sud, sute și chiar mii de sate au devenit situri pentru dezvoltarea industrială, auto-construcție și creație culturală. Aceste situri se bucură de ocaziile enorme oferite de inovațiile tehnologice, inclusiv de internet, sistemele de logistică și economii partajate. Dezvoltarea ruralului în China contemporană este fără precedent atât în scară, cât și în abordări. Această evoluție anticipează fundamental o nouă soluție întemeiată pe condițiile unice ale Chinei.

Building a future countryside (construind un viitor mediu rural) este o expoziție ce descrie mediul rural al Chinei contemporane prin șase episoade: locuințe poetice, producție locală, practici culturale, turism agricol, reconstrucția comunității și explorarea viitoare.
Building a future countryside prezintă un spațiu liber șanselor și anticipează dezvoltarea viitoare.

Intrând în Pavilionul din Arsenale, urmând traseul expoziției, principalele proiecte sunt:
Wood Kiln Bing Ding by Zhang Lei, AZL Architects
Xinzhai Coffee Manor by Hua Li, Trace Architecture Office – TAO
An Old-new House by John Lin + Joshua Bolchover, Rural Urban Framework
Cidi Memo, a Town of Memory by Liu Yuyang, Atelier Liu Yuyang Architects
Mountain Dwelling. Waterside Dwelling. Forest Dwelling by Dong Yugan
In Bamboo by Philip F. Yuan, Archi-Union Architects, co. Ltd
În afara Pavilionului China, în grădină se află proiectul:
Cloud Village by Philip F. Yuan, Shanghai Digital Fabrication Engineering Technology Center

Dr. Li Xiangning, curatorul participării Chinei la a 16-a ediție a Biennalei de Arhitectură de la Veneția, este decan adjunct și profesor de istorie, teorie și critică la Colegiul Universitar de Arhitectură și Urbanism Tongji.
Este membru al CICA (Comité International de Critiques d’Architecture), curator a numeroase expoziții, publică pe scară largă articole, contribuții și cărți de autor cu subiectul arhitecturii contemporane chineze și urbanism.
Este redactorul-șef al revistei Architecture China și președintele Fundației Arhitecture China.
A colaborat cu muzee și institute internaționale și a fost membru al juriului multor premii și concursuri internaționale.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0