fbpx

Note de bienală #7: Dimensions of Citizenship

Incursiunea noastră în siturile, spațiile și atmosferele celui mai important eveniment arhitectural al anului – Expoziția Internațională de Arhitectură La Biennale di Venezia – continuă cu o vizită în Pavilionul S.U.A. ce prezintă „dimensiunile cetățeniei” (în orig. Dimensions of Citizenship) la cea de-a 16-a ediție a bienalei.

Întrucât problemele critice contemporane extind și multiplică dens noțiunile convenționale ale cetățeniei expoziția îi provoacă pe arhitecți și designeri să înțeleagă ce înseamnă să fii astăzi cetățean.
Curatorii pavilionului S. Niall Atkinson, profesor asociat la Departamentul de Istorie a Artei al Colegiului din UChicago; Ann Lui, asistent universitar la SAIC; Mimi Zeiger, critic independent, editor, curator și educator alături de curatorul asociat Iker Gil, lector la SAIC, au invitat șapte echipe transdisciplinare pentru a reprezenta Statele Unite la Biennale di Architettura 2018. Echipele – care includ arhitecți, arhitecți peisagiști, teoreticieni și artiști – au fost comisionate să lucreze cu semnificațiile potențiale și implicațiile arhitecturale ale noțiunii de cetățenie la scări diferite.
Lucrările expuse folosesc designul pentru a despacheta problemele contemporane sociale, politice, economice și de mediu, inclusiv în sensul domiciliului, al dreptului la spațiul public, utilizarea monumentelor civice, dinamica granițelor și condițiile migrației globale.
Ceea ce devine clar în fiecare instalație propusă este necesitatea ca arhitectura să răspundă și să modeleze spațiile cetățeniei la toate nivelurile, astăzi și în viitor.

Cele șapte proiecte și participanții comisionați sunt:
• Cetățean (Citizen) | Amanda Williams + Andres L. Hernandez în colaborare cu Shani Crowe. Instalația Geografii Triviale (În mintea mea văd o linie) explorează problemele de rasă, tranziență și spațiu public. Fabricată din oțel și cordon împletit de mână, lucrarea amplasată în exteriorul Pavilionului ilustrează ideile de practică spațială neagră și îndreaptă privitorul spre o arhitectură eliberatoare care îi include toți cetățenii.
• Civitas – Studio Gang. Memphis Landing, o suprafață orizontală pavată în piatră, situată originar pe râul Mississippi, care a servit ca port istoric al orașului, devine baza Stone Stories. Ca parte a unui proces de proiectare mai amplu, intervenția Landing transportă sute de pietre de pavaj în Veneția pentru a explora cum proiectul ar putea deveni un loc al memoriei civice care reprezintă mai multe voci ale cetățenilor, trecute și prezente.
• Regiune – SCAPE. Ecological Citizens folosesc laguna venețiană ca studiu de caz semnificativ pentru o regiune amenințată și susțin politica și practica activismului ecologic pentru a genera noi peisaje regionale ale viitorului. Artefactele arhitecturale intra-maree, cum ar fi gardurile de sedimente și buștenii biodegradabili din nucă de cocos, reprezintă instrumente bio-reclamante pentru răspunsurile cetățenilor la schimbările climatice dramatice.
• Națiune – Estudio Teddy Cruz + Fonna Forman. Provocând modul în care ne gândim la granițele naționale, MEXUS: O geografie a interdependenței prezintă o vizualizare murală a bazinelor hidrografice, a pajiștilor indigene, a coridoarelor ecologice și a tiparelor migratoare care se află la granița politică dintre Mexic și Statele Unite, sugerând o transbordare alternativă a valorilor bazată nu pe diviziune fizică, ci pe active comune și oportunități de cooperare.
• Globul – Diller Scofidio + Renfro, Laura Kurgan, Robert Gerard Pietrusko în parteneriat cu Centrul de Cercetări Spațiale din Columbia. In Plain Sight dezvăluie anomalii și pericole care rezultă din privirea binară asupra lumii. Vizitatorii văd pe mapamond locuri cu mulți oameni și fără lumini și cele cu lumini strălucitoare, dar fără oameni – procese întrerupte între zi și noapte și între lumină și întuneric sunt expuse pentru a dezvălui realități politice și sociale mai puțin vizibile.
• Rețea – Keller Easterling cu MANY. Platforma MANY propune facilitarea migrației printr-un schimb de necesități. Favorizând mobilitatea cosmopolită asupra cetățeniei, aceasta furnizează mai multe vize pe termen scurt și sugerează că orașele pot negocia cu spațiile lor ne-exploatate pentru a atrage un aflux schimbător de talente și resurse care să corespundă nevoilor acestora și cu dezideratul de a genera beneficii reciproce.
• Cosmos – Design Earth. Cosmorama prezintă 3 geonarațiuni: Mining the Sky, Arca Planetară și Cimitirul Pacific, care speculează geografia juridică a cetățeniei și chestionează modul în care ar trebui să ne gândim la povestirile epice de frontieră care au alimentat explorarea spațială și proiectele pentru soluționarea așezărilor în afara planetei.

Elisa Tenny, președinte SAIC, a afirmat că la School of The Art Institute din Chicago sunt deplini conștienți de „responsabilitatea artiștilor și designerilor de a explora aspecte presante precum politica apartenenței și generarea unor noi idei, care să sublinieze umanitatea noastră comună. SAIC și Departamentul nostru de arhitectură, arhitectură de interior și obiecte proiectate (AIADO) au o istorie semnificativă de îmbrățișare a acestei provocări, urmărind întrebări urgente în diferite discipline alături de alte distinse colegii cum ar fi Universitatea din Chicago și forumuri internaționale. Suntem foarte mândri că am comisionat Pavilionul SUA de la Biennale Architettura 2018, unul dintre cele mai importante evenimente de arhitectură din lume.”

Disciplinele Artistice din University of Chicago se angajează în bursa experimentală de impact global și angajament cu arhitectura distinctă, a declarat Robert J. Zimmer, președintele University of Chicago. Cadrul La Biennale di Venezia oferă o oportunitate de a colabora cu School of The Art Institute din Chicago într-o expoziție care prezintă la cele mai înalte nivele imaginația arhitecturală americană și dramatizează modul în care această imaginație se leagă de chestiunea cetățeniei, o problemă de urgență în întreaga lume. Suntem pe deplini recunoscători sprijinului acordat de US Department of State’s Bureau of Educational and Cultural Affairs, a adăugat vorbitorul.

Pe lângă lucrările comandate, salonul Transit Screening Lounge din sala rondă a Pavilionului SUA prezintă cinci lucrări recente, film și video, care explorează cetățenia prin abordări poetice, speculative și narative.
Lucrările artiștilor, designerilor și regizorilor includ:
• Afronauts (2014) de Frances Bodomo
• Cosmic Generator (2017) de Mika Rottenberg
• Dark Fiber (2015) de David Rueter și Marissa Lee Benedict
• Exodus (2012) de Mandana Moghaddam
• Where the City Can’t See (2016) de Liam Young

Dimensionsofcitizenship.org este o platformă digitală dedicată creată pentru Pavilionul SUA 2018, care reprezintă o resursă atât pentru vizitatorii Biennale Architettura 2018, cât și pentru publicul larg. Aceasta acționează ca un centru de participare și dialoguri, reunind diverse voci globale și acționează ca o resursă unică despre expoziția Dimensions of Citizenship, precum și pentru subiecte legate de cetățenie.
Dimensionsofcitizenship.org include, de asemenea, calendarul evenimentelor, conținutul extins al fiecărui participant, eseuri aprofundate ale cercetătorilor renumiți privind cetățenia în cele șapte proiecte componente și permite oamenilor să caute noi idei, povestiri și angajamente din partea unei diversități de voci.

Seria “Form Xoo:New Forms of Citizenship”, dezvoltată de echipa curatorială cu contribuțiile invitaților speciali care trăiesc și muncesc în întreaga lume, răspunde și extinde semnificațiile contemporane ale cetățeniei.

Reprezentanții comisarilor Pavilionului SUA din 2018 sunt: Bill Brown, consilier senior la Provost for Arts și Karla Scherer, profesor de distins serviciu în cultura americană în departamentele de limbă engleză, arte vizuale și colegiul UChicago; Jonathan Solomon, profesor asociat și director al Departamentului de arhitectură, arhitectură de interior și obiecte proiectate SAIC; Bill Michel, director executiv al UChicago Arts și Centrul pentru Arte Reva și David Logan, Biroul Provost, Universitatea din Chicago; Paul Coffey, vicepreședinte și decan al angajamentului comunitar, Biroul Provost, SAIC.

Designerul expoziției și Designerul Grafic este Inventory Form & Content.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0