fbpx

Noua cafenea Origo, un popas multi-senzorial în Dorobanți

DESIGN DE INTERIOR: LAMA Arhitectura; TEXT: Manuela Zipiși; FOTO: Arthur Țințu, Origo

Origo este un nume care nu mai are nevoie de lămuriri în lumea iubitorilor de cafea de specialitate din București, și dincolo de el. Din 2013 încoace cafeneaua de pe Lipscani 9 este o referință, nu numai în fenomenul prăjirii și preparării cafelei de specialitate, ci și în educarea papilelor neofiților care între timp au devenit aficionados sau chiar home baristi. Peste ani au rezistat spiritul locului ori coada la cafenea, și amprenta inconfundabilă a designului de interior semnat de către LAMA Arhitectura cu „sculptura” ceștilor albe într-o inefabilă plutire deasupra barului.
La aproape 10 ani de existență, LAMA Ahitectura a făcut din nou echipă cu Origo pentru așternerea decorului unui al doilea punct de întâlnire propus cafegiilor orașului – Origo Coffee Shop (Dorobanți 186). Spațiul, fost garaj situat la demisolul unei case vechi de pe Calea Dorobanți, face acel salt temporal în care multe colțuri de București ne poartă pe neașteptate. Intuiția simte în general ceva prețios, chiar dacă nedefinit, iar sub semnul prețiosului a așezat și echipa LAMA interiorul de 17 mp, tratându-l ca pe un magazin de bijuterii care în acest caz devin chiar pungile de cafea așezate pe rafturi din plăci de lemn furniruite cu furnir de nuc.

Nuanța de nuc a furnirului este completată de „originea” metalică a inoxului utilizat în cazul blatului și al plafonului care amplifică luminozitatea spațiului. Povestea, inclusiv cea a amenajării, gravitează în jurul espressorului și a preparării cafelei, invitând oaspeții să devină „jurați” ai spectacolului, la fel ca în competițiile internaționale de cafea.

La exterior, referința la universul cafelei se exprimă prin culoarea pernelor din piele naturală, a deck-ului și a petelor de rugină de pe placările cu oțel. Relația curții, unde s-au instalat mese și banchete care invită la răgaz și savurare, cu interiorul este nemijlocită grație folosirii unei vitrine fără tâmplărie. Tot în curte, plantele aduc oaza liniștii necesare iar pergola „retractabilă protejează spațiul și este dublată de o rețea de cabluri-suport pentru un viitor acoperiș verde din plante”, după cum ne-a povestit echipa LAMA.

Dincolo de design, noul Origo invită nu numai la ritualuri cultivate în jurul cafelei dar și la descoperirea unui meniu variat din care nu lipsesc cocktailurile cu cafea, vinul sau ceaiul.

PROIECT: Origo Dorobanți; AMPLASAMENT: Calea Dorobanți, 186, București; SUPRAFAŢĂ: 17 mp interior + 27 mp curte; DESIGN DE INTERIOR: LAMA Arhitectura; ECHIPA: arh. Dan Enache, arh. Călin Radu, arh. Andrei Alexa, arh. Alice Ioniță; FINALIZAT: 2022

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0