fbpx

Ignacio Uriarte la Gaep: desene și instalații geometrice din instrumente de birou. SEQUENTIAL OPERATIONS

Gaep prezintă Sequential Operations (12 martie – 7 mai 2022), o expoziție de desene și instalații noi de Ignacio Uriarte. Cunoscut pentru lucrări realizate cu instrumente de birou și metode similare cu cele dintr-o companie, lucrând după o rutină și având rutina ca temă de interes, Ignacio Uriarte dezvăluie un ansamblu de desene monocrome la etajul galeriei, precum și trei instalații sculpturale la subsol. Aceasta este a doua sa expoziție personală la Gaep.

Ignacio Uriarte, Rhombus Iteration 4, 2021, liner cu tuș pe hârtie, 84 x 59.4 cm (91 x 66.4 x 4.5 cm înrămat)

În Sequential Operations, artistul lasă deoparte culorile și se limitează la negru pe alb. Prin urmare, accentul cade pe spațialitate. Desenele lui demonstrează diferite moduri de a construi spațiul și pun în evidență caracterul sculptural al formelor create prin tehnici diverse. Uriarte scribbles. Trasează linii drepte în așa fel încât să obțină efecte picturale sau tridimensionale complexe. Ștampilează folosind ștampile custom-made cu motive geometrice. Și bate la mașina de scris desene din litere ce devin adevărate studii despre potențialul expresiv al geometriei.

La etajul galeriei, desenele sunt grupate astfel încât vizitatorii să poată analiza conexiunile dintre ele. Fiecare dintre cele trei camere de expunere are propriul protagonist: formele organice, efectul moirée și, respectiv, mișcarea. Artistul este interesat, printre altele, de caracterul sculptural pe care-l poate oferi unor forme geometrice sau organice prin controlarea densității scribbling-ului; de tiparele geometrice cu efect moirée obținute prin suprapunerea unor câmpuri rectangulare de litere bătute la mașina de scris; de felul în care poate sugera mișcarea unui astru pe cer printr-o secvență de șapte desene dispuse în formă de arc și realizate din linii ce converg într-un punct a cărui poziție se schimbă de la un desen la altul.

Ignacio Uriarte, Four x Four Amorphous, 2016, liner cu tuș pe hârtie, patru desene, fiecare 42 x 29.7 cm (fiecare 48.7 x 36.4 x 3.5 cm înrămat), prin amabilitatea artistului și a galeriei Gaep

Practica artistică a lui Uriarte este strâns legată de backgroundul lui profesional. După studii de administrare a afacerilor, a lucrat inițial în companii. În urmă cu aproape 20 de ani a demisionat din ultimul job corporate pentru a face doar artă. Nu a renunțat însă la universul office. Folosește în continuare instrumente banale de birou – pixuri, markere permanente, foi de dimensiuni standard, ștampile etc. – și acțiuni de ordonare, standardizare, indexare, scalare. Organizate cu o anumită cadență, acestea transcend însă obișnuitul.

Prin instalațiile sculpturale de la subsolul galeriei, rezultate din același modus operandi, artistul continuă să investigheze crearea și disoluția spațiului. Mii de agrafe de hârtie aranjate în patru inele concentrice pe podea compun o replică „office art” la sculpturile lui Richard Long. Iar o secvență din foi de metal tăiate după dimensiunile foilor de hârtie din seria A, de la A0 până la A10, reprezintă o altă ipostază a dinamicii entități–unitate.

Universul formal al lui Ignacio Uriarte – definit de materiale office, strategii reducționiste desprinse din curentul artistic minimalist, geometrii și structuri vizuale create prin repetare, reflecție, suprapunere sau juxtapunere –  trimite la noțiuni precum timpul, rutina și bucla continuă în care trăim.

SEQUENTIAL OPERATIONS

12 martie 7 mai 2022

Vernisaj: sâmbătă, 12 martie, 13:00 20:00

Gaep: Strada Plantelor 50, București

gaepgallery.com |   @gaepgallery |   @gaep.gallery

________________

Scurtă biografie

Ignacio Uriarte (n. 1972, trăiește și lucrează în Berlin, Germania) a studiat artele la Centro de Artes Audiovisuales în Guadalajara, Mexic, după studii inițiale în Administrarea afacerilor. Printre numeroasele lui expoziții se numără: Campos de texto (NoguerasBlanchard, Madrid, 2021), Secuencias (La Ciudadela, Pamplona, 2020), 210 x 297 mm (Kunstraum Lakeside, Klagenfurt, 2019), x, y, z (Museo ABC, Madrid, 2018), Apropos Papier: Ignacio Uriarte Bürokünstler (Leopold Hoesch Museum, Düren, 2018), Divisions and Reflections (i8 Gallery, Reykjavik, 2018), How to Define Space (White Space, Beijing, 2017), Acht Stunden zählen (Berlinische Galerie, Berlin, 2015) și Line of Work (The Drawing Center, New York, 2013). Sequential Operations este cea de-a doua sa expoziție personală la Gaep, după Three Ways to Draw and One Way to Call for Attention (2019).

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0