fbpx

Noua faleză Dover

Text: Anca Rotar

În numărul din februarie 2010 al revistei igloo, prezentam proiectul de reconfigurare a zonei de faleză din oraşul-port britanic Dover, semnat de arhitecţii de la Tonkin Liu şi numit „The Lifting Wave, the Resting Wave and the Lighting Wave”. Iată că a venit momentul să anunţăm că el a fost deja concretizat într-un spaţiu public de calitate, cu o identitate vizuală puternică, ce conferă valoare adăugată unui oraş cu o bogată tradiţie.

Noua faleză Dover

Noua amenajare dovedeşte un respect deosebit pentru limbajul arhitectural şi formele de relief ce definesc identitatea portului Dover, printre care se remarcă elegantele terase din era georgiană şi formaţiunea naturală a Falezelor Albe, cu aspect ondulat. Proiectul Tonkin Liu cuprinde trei secvenţe, prima dintre acestea fiind „The Lifting Wave”, dominată de o rampă sculpturală, cu balustradă, ce realizează legătura dintre plajă şi esplanadă. În continuarea sa, „The Resting Wave” este un perete de susţinere înclinat, din beton prefabricat, cu „alveole” în care au fost amplasate bănci din lemn de stejar. Suprafaţa ondulată a zidului imită aspectul Falezelor Albe şi reflectă lumina, iar micile spaţii verzi conferă esplanadei o pată de culoare. A treia secvenţă a proiectului, „The Lighting Wave” constă într-o serie de coloane albe, ce creează un efect dinamic, asemănător cu mişcarea valurilor.

Noua faleză Dover

Zonă încărcată de istorie, căreia poetul laureat al reginei Victoria, Matthew Arnold, i-a dedicat versuri celebre, faleza Dover are acum un aspect contemporan, în pas cu vremurile şi o identitate mai bine definită, dar, în acelaşi timp, fidelă tradiţiei sale.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0