Noua inimă a unui oraș. Parcul Senvagė, Panevėžys, Lituania

ARHITECTURĂ: PUPA TEXT: Anca Rotar FOTO: Aistė Rakauskaitė

Al cincilea oraș ca mărime din Lituania și al optulea ca număr de locuitori din Țările Baltice, Panevėžys a fost un important centru industrial în perioada sovietică, însă, după declararea independenței țării, în 1990, orașul a căpătat o reputație nefericită, de centru al activității criminale. Situația a început să se schimbe în anii 2000, odată cu dezvoltarea economică a țării și, în timp, Panevėžys a devenit un loc plăcut pentru locuit, cu o viață culturală vibrantă, spații publice atrăgătoare și zone verzi generoase. Printre cele din urmă se numără și Parcul Senvagė, care a trecut printr-o transformare majoră în 2022, devenind unul dintre reperele orașului și o destinație ideală pentru petrecerea timpului liber în apropiere de natură.

Deși parcul Senvagė a fost întotdeauna un loc pitoresc, decenii de neglijență l-au lăsat cu o infrastructură deteriorată și o atractivitate limitată, situație datorată în parte și lipsei de accesibilitate cauzate de diferențele considerabile de nivel și de parcursul anevoios, cu numeroase scări. Luând în considerare și situația generală a orașului, proiectul de revitalizare a avut mai multe obiective-cheie: stabilirea unei noi identități atât pentru spațiul verde, cât și pentru contextul urban, îmbunătățirea accesibilității, aducerea oamenilor mai aproape de apă și încurajarea coeziunii sociale în cadrul comunității locale.

Scopul principal a fost de a crea un nou reper urban, care să îi încurajeze pe locuitorii să își vadă orașul cu ochi proaspeți și să regândească modul în care interacționează cu acesta. Astfel s-a conturat elementul unificator al spațiului – poteca ondulată pavată cu cărămidă roșie, ce leagă diferite puncte de interes și spații secundare, și care a devenit rapid o destinație căutată pentru plimbări relaxate și socializare.

În ceea ce privește problema accesibilității, în afară de amenajarea de poteci, au fost proiectate noi rampe, poduri și piste de biciclete. Toate acestea stabilesc noi căi de comunicare cu zonele de locuit, punctele de belvedere și clădirile publice, făcând parcul accesibil pentru toți vizitatorii, indiferent de vârstă sau abilități fizice. Relația cu apa a fost restabilită prin amenajarea de diguri și terase, care încurajează interacțiunea cu lacul. Mai mult, mica insulă din cadrul acestuia servește acum ca spațiu liniștit pentru relaxare și plajă sau organizarea de evenimente.

Cel mai important, Parcul Senvagė este un spațiu pentru comunitate, care include locuri de joacă, o zonă sportivă, terase de cafenele și spații pentru piețe și festivaluri. Deoarece Panevėžys este cunoscut pentru evenimentele sale sportive, în special pentru înot și triatlon, dintre care multe au loc în parc, triatloniștii locali au ajutat la elaborarea proiectului, asigurându-se că spațiul regândit este unul potrivit desfășurării de competiții sportive.

Grație designului simplu, rutelor îmbunătățite, materialelor naturale și verdeții abundente, parcul Senvagė a devenit, în numai câțiva ani de la finalizarea proiectului, noua inimă a orașului Panevėžys. Ideal pentru întâlniri zilnice și plimbări, dar și pentru desfășurarea de evenimente culturale sau sportive, parcul este una dintre destinațiile preferate ale localnicilor, dar și ale turiștilor aflați în vizită.

Renașterea parcului a atras și o creștere economică, zona adiacentă spațiului verde devenind una mai atractivă pentru locuit, dar și pentru deschiderea de noi afaceri și localuri. În 2023, proiectul a fost nominalizat la Premiile Naționale de Arhitectură din Lituania la categoria Spații Publice, iar în 2024, Parcul Senvagė a fost desemnat unul dintre cele mai bune cinci noi proiecte de arhitectură din Lituania în cadrul Expoziției Bienale „Introspecție”.

PROIECT: Parcul Senvagė; AMPLASAMENT: Panevėžys, Lituania; SUPRAFAȚA: 9,03 ha; ARHITECTURĂ: PUPA; ECHIPA: Tadas Jonauskis, Justina Muliuolytė, Ignas Račkauskas, Lukas Kulikauskas, Augustas Makrickas; COLABORATORI PEISAGISTICĂ: Terra Firma LT; MANAGEMENT PROIECT: MUTUUS; CLIENT: Primăria din Panevėžys; FINALIZAT: 2022; PREMII: Nominalizare la categoria Spații Publice, Premiile Naționale de Arhitectură din Lituania, 2023; Premiu, Expoziția Bienale „Introspecție”, Lituania, 2024

 

Descoperiți mai multe proiecte de arhitectură la malul apei în igloo 224 / Waterfronts / februarie – martie 2025

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0