fbpx

Noua Mazda CX-60: de la sculptura în lut la tehnologia realității

Foto: courtesy of Mazda

La Mazda, procesul tehnologic pornește de la formă și creație. O sculptură în lut în buna tradiție a meșteșugului tradițional japonez, cu rotunjimi dinamice și proporții atent echilibrate, devine punctul de pornire a ceea ce putem experimenta azi: noul model CX-60. Mazda respectă cu rigoare această practică a modelării argilei ce necesită ani de pregătire. Orice modelator care dorește să dețină titlul de maestru „Takumi” are nevoie de o experiență profesională intensă de peste 20 de ani în modelarea matrițelor de vehicule la scară 1/1, expertiză și tehnici ce sunt desăvârșite și transmise noilor generații de meșteri de-a lungul istoriei.

În această etapă primordială a modelajului, ce se dovedește a fi esențială în procesul creației, și nu doar în executarea fără deliberare a unei idei, factorul uman, imperfect și imprevizibil, este încurajat: „Emoțiile modelatorilor sunt infuzate în matriță”, explică Jo Stenuit, Design Director la Mazda Europa. „Dacă o mașină a fost creată folosind exclusiv mijloace digitale, lipsind factorul uman, această omisiune se poate simți și la nivel inconștient”, mai spune Stenuit. Cu alte cuvinte, designul este o stare constantă de flux și creație, meșteșug, experiență și tehnologie.

 

Foto: courtesy of Mazda

 

Alegerea materialelor, extrem de importante pentru creatorii Mazda, interpretează principiul „Jinba ittai”, definit ca simbioza totală dintre om și cal, iar aici, simbioza totală dintre om și mașină. Pluta, lemnul de arțar, țesăturile japoneze devin mai mult decât simple texturi, gesturi tactile sau priviri estetice, sunt contrapunctul mecanicii și tehnologiei, creând armonie și unitate. În felul acesta prezența tehnologiei nu e copleșitoare, ci echilibrată prin claritatea spațiului, definită de termenul japonez „Ma”, care descrie acest sentiment de bunăstare. 

 

Foto: courtesy of Mazda

 

Acest proces complex și senzorial se materializează în întregime în spiritul limbajului de design „Kodo”, estetica „mișcării tăcute”, mai exact o mișcare naturală într-un obiect static. În acest caz, gesturile nu necesită măreție – designul se reduce la esențial, la latență, la organizarea unui model care tinde spre desăvârşire.

 

Foto: courtesy of Mazda
„Un design desăvârșit trebuie să se explice de la sine. Mașina ar trebui să fie un spațiu calm, astfel încât să vă puteți concentra asupra condusului efectiv” spune Jo Stenuit. 

Un alt element definitoriu al designului Mazda CX-60 îl reprezintă culorile, spectrul fiind redus la două zone solide de umbră și lumină, culori puternice fără a fi eclatante: Soul Red Crystal Metallic, expresie a vitalității, a plonjării în pasiune, și Machine Grey Premium Metallic, senzația rece și tăioasă a metalului. Două fețe ale aceluiași principiu. 

 

Pentru noi, Mazda CX-60 devine chintesența unui design desăvârșit, distilat, și o experiență cu adevărat notabilă ― ne pregătim de un test drive cu Anda Zota și Bruno Andreșoiu, pe care, în foarte curând,  îl vom împărtăși cu voi.    

 

Surse:

https://www.stylepark.com/en/news/mazda-cx60-automotive-design-japanese-car-stylepark

https://www.mazda.ro/modele/mazda-cx-60/

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0