fbpx

Noua Piaţă Veche din Nottingham

Piața veche din Nottingham este una dintre cele mai vechi pieţe publice din Marea Britanie, cu o istorie de 800 ani ca un loc al comunității. Având o suprafață de 11.500 mp, este a doua piață că mărime din Marea Britanie după Trafalgar Square din Londra. Refacerea spațiului pieței de către Gustafson Porter a implicat înlocuirea unui proiect realizat de T.C.Howitt, arhitectul inițial al pieței şi clădirilor adiacente. Atât piața cât şi clădirea primăriei au fost finalizate în anul 1929, iar piaţa a fost listată în 1994.

După ce orașul Nottingham a dobândit, în anul 2001, statutul „Core” devenind unul din cele opt oraşe din Marea Britanie, mulţi oameni au simţit că piaţa veche nu mai reflectă ambiţiile şi aspiraţiile orașului. Remodelarea pieței devenea miza și catalizatorul pentru o schimbare amplă.

În anul 2004, Departamentul de Dezvoltare al oraşului a organizat un concurs internaţional de proiecte. Tema specifica necesitatea ca spațiul remodelat al pieței să ofere acces nelimitat pentru toți cetațenii, utilizearea materialelor de înaltă calitate, oferirea de noi caracteristici de apă, introducerea unui peisaj plantat, integrarea mobilierului stradal și crearea unui spaţiu de interpretare flexibil care să permită oamenilor relaxarea și să încurajeze utilizarea 24/24 de ore.

Noul proiect încorporează topografia organică a pieței medievale originale şi adăposteşte căderile existente de nivel prin modificări graduale, adaptate pentru utilizatorii de scaune cu roţile şi drenajului general al apelor pluviale. Spațiul central al pieţei este compus dintr-o suprafaţă de culoare deschisă, din granit de Portugalia, rezistent la alunecare, care complimentează piatra de Portland a Primăriei. Este accesibil vehiculelor pentru organizarea de evenimente, crearea de pieţe şi fundalurilor necesare pentru o varietate de spectacole. Terasele noi oferă mai multe locuri decât înainte şi sunt formate din blocuri de granit gri, negru, alb şi bej.

Zona de vegetație e concepută pentru a se adapta schemelor de plantare temporare din Nottingham. O linie de copaci Ginkgo Biloba a fost plantată de-a lungul pieții pentru a consolida statutul promenadei existente. Aceștia au o formă unghiulară, cu silueta unui evantai de frunze luminoase distincte, care se transformă în galben strălucitor toamna.

Elementele de apă au o suprafață de 4.400mp și cuprind un bazin reflexiv, o cascadă de 1.8m, rigole, 53 de jeturi şi o pânză. Acestea sunt dispuse sub forma a patru terase, ce pot fi oprite atunci când este utilizată o altă platformă, sau, zone de vizualizare temporare. În timpul nopţii jocurile de apă sunt iluminate cu fibră optică încastrată în fiecare jet de apă în parte.

Un bulevard ambiental acompaniază noua piață și exprimă iluminatul de atmosferă realizat de șirul de felinare renovate. Ele sunt completate de corpurile de la nivelul pavajelor. La sudul pieței reflectoarele amplasate pe cei patru piloni oferă iluminare de fundal, indirectă, pentru asigurarea ideii că în piaţa te simți în siguranţă şi că spațiul e primitor.

Scopul proiectului a fost că noua piață să concureze cu calitatea spaţiilor publice cele mai bune din Europa cum ar fi marile pieţe din Paris. Există un sentiment de mândrie civică a orașului Nottingham care a asigurat resursele, gestionarea noului proiect şi întreţinerea pieței. De la deschidere noua piață a găzduit unele dintre cele mai mari şi cele mai bune evenimente. Acestea au inclus concerte gratuite, spectacole de focuri de artificii, un târg de mâncăruri fine şi o piaţă de flori. Un program amplu elaborat pentru diverse evenimente include manifestări sportive, parade militare, o varietate de pieţe şi campanii de sănătate publică, culminând într-un patinoar spectaculos în săptămânile înaintea Crăciunului.

Impactului noii pețe a fost imediat şi spațiul a devenit deja un loc bine folosit ziua,la prânz şi seara devreme. În plus piața constitue o atracţie populară pentru localnici și turişti în weekend.

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0