fbpx

Noul igloo #204: scenarii și soluții urbane pentru o lume post-Covid

Speram că noul igloo #204 (octombrie-noiembrie), cu o temă de Dosar incomodă și, din nou, gravă (după Dosarul din vară despre încălzirea globală) – Post-Covid City –, ne va prinde într-adevăr în vremuri post-pandemice, ceva mai ușurați, mai veseli împreună și, poate, cu câteva lecții învățate. Am fost prea optimiști (?). Ajunși din nou în miezul unui val brutal de infectare cu coronavirus, căutăm să înțelegem și să interogăm impactul spațial (și uman) al pandemiei Covid-19 asupra orașelor (și implicit asupra vieților noastre) și să aducem în discuție politici urbane de succes, care să încurajeze schimbarea, adaptarea, reinventarea. Iar optimismul, în limite rezonabile, ni-l păstrăm.

Veți fi remarcat, poate, și la acest număr coperta, cu o ilustrație creată special de Doriana Mărășoiu – o lume însingurată și captivă, în așteptarea unui nou orizont.

[button color=”white” size=”normal” alignment=”none” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.igloo.ro/produs/igloo-204-octombrie-noiembrie-2021/”]comandă igloo #204[/button]

5home_igloo_203_02

Pe lângă Dosar însă, ca întotdeauna, sumarul revistei rămâne dinamic și generos, atent racordat la realitatea în care trăim. Iată o scurtă prezentare a celor mai interesante subiecte, în câteva rubrici:

 • AGENDA propune o plimbare prin cartierul-grădină al Bucureștiului, Vatra Luminoasă, într-un interviu cu Jérémy Vercken de Vreuschmen.
  Tot Bucureștiul este privit și în detaliu, cu o invitație la lectura unui album care readuce în actualitate tencuielile decorative istorice: Texturi uitate: Bucureștiul interbelic. Rețetar de tencuieli.
  Muzeul Fellini din Rimini, prezentat în paginile următoare, imersează vizitatorul în universul de laitmotive ale filmografiei sale, oferind o experiență complexă: vizuală, tactilă, auditivă.

Spreaduri_Igloo204_ (2)

Spreaduri_Igloo204_ (1)

 • CITY PLUS abordează arta ca element de interacțiune, ilustrată prin The Living Lantern a arhitecților NEON, Playable City cu design de The Urban Conga și El Terreno, al echipei de arhitecți Vertebral. Discutăm aici și de un eveniment deja devenit tradiție, Festival des Architectures Vives la Montpellier.

Spreaduri_Igloo204_ (3)

 • TEORIA ne aduce aproape de tema Dosarului. Camelia și Nicolaie Ștefănuți dezvoltă aici strategii de agricultură urbană într-un oraș post-pandemic.
 • La ARHITECTURA ÎN OBIECTIV îl aducem în prim-plan pe Bogdan Anghel împreună cu fotografiile lui cu aer nostalgic: modernism, socialism, fețe nevăzute ale orașului.

Spreaduri_Igloo204_ (4)

 • PROIECTELE DIN ROMÂNIA cartografiază cele mai reușite spații nou construite, exemplificând o varietate de programe arhitecturale: două case delicate: Casa cu copac – Lama Arhitectura și amenajarea în linii subtile și neutre a casei TT de pe str. Petöfi Sándor – Andreea Marinescu Arhitectură.
  Campus 6, un nod important în peisajul IT bucureștean, semnat Westfourth Architecture, regândește granița privat-public, în timp ce blocul de locuințe colective Unirii19B de igloo architecture propune ritmări spațiale binevenite pentru viața urbană.
  Restaurantul HARE devine, prin amenajarea semnată Corvin Cristian Studio, o prezență exotică în verdele Herăstrăului.
  Vizităm ansamblul Beciul Domnesc care, printr-un amplu proiect arhitectural, reconstituie istorii de demult în limbaj contemporan, celebrând în fond povestea și gustul vinului de tradiție.

Spreaduri_Igloo204_ (6)

Spreaduri_Igloo204_ (7)

Spreaduri_Igloo204_ (5)

 • La PATRIMONIU prezentăm un proiect mult așteptat: hotelul The Marmorosch Bucharest by Autograph Collection, o construcție căreia i s-a redat splendoarea pierdută, în cadrul unui îndelungat și rafinat proiect de renovare, restaurare & co. sub coordonarea echipei Cumulus.

Spreaduri_Igloo204_ (8)

 • DOSARUL propune spre problematizare 5 ipoteze/scenarii: traseul temporal al designului în pandemie; OMA: spitalul viitorului; MVRDV și al lor Rooftop Catalogue; UNStudio și raportul despre viitorul spațiilor de lucru; perspective de evadare: Out of the City.

Spreaduri_Igloo204_ (9)

Spreaduri_Igloo204_ (10)

Spreaduri_Igloo204_ (11)

 • #DEGUSTBUN ne poartă din nou pe căile misterioase și primitoare ale savorilor și întâlnirilor cu oameni: Meniul Zilei se deschide cu universul Laboratorio – de Oblic Studio, continuă cu o oază urbană, Sera Eden (Corvin Cristian Studio), și ajunge la malul mării, la Popina, în Constanța, la o bucătărie dobrogeană reinventată. La Digestiv, Manuela ne povestește despre IBRIK și aromele Balcanilor, în timp ce Cătălin (într-o rară pauză de graphic design) îl ține la Taclale pe Omu Gnom, în căutarea Hranei 2.0.

Spreaduri_Igloo204_ (12)

Spreaduri_Igloo204_ (13)

Subiectele nu se încheie aici, așa că vă invităm să luați revista de hârtie și să vă bucurați în plus și de frumusețea și amplitudinea imaginilor. Și în continuare vă încurajăm să vă abonați: e cam cu o treime mai ieftin, e mai comod, e mai plăcut, primiți o carte cadou, iar noi lucrăm cu mai multă bucurie când știm că avem cititori ca voi 🙂

[button color=”white” size=”normal” alignment=”none” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.igloo.ro/produs/igloo-204-octombrie-noiembrie-2021/”]comandă noul igloo[/button]

SUMAR

EDITORIAL de Bruno Andreșoiu
P(r)ost covid city. Oportunități de sezon

AGENDĂ
Texturi Uitate: Bucureștiul interbelic. Rețetar de tencuieli
Moștenirea verde-luminoasă: „Vatra Luminoasă, modelul orașului-grădină în București”
Museo Fellini

CITY PLUS
Viitor urban
Arta urbană ca element de interacţiune
Instalaţii ludice
Educaţie, natură şi economie circulară
Tranziţia văzută prin prisma arhitecturilor efemere

TEORIE
Agricultura urbană într-un oraș post-pandemic

POLITICI URBANE
Măsurători ale spațiului public

ARHITECTURA ÎN OBIECTIV
Bogdan Anghel și imortalizarea pe film a patrimoniului modernist

PROIECTE INTERNAȚIONALE
Structuri mentale turnate în beton
Centrul comunitar Casamia, Vietnam – rezistența prin natură

PROIECTE DIN ROMÂNIA
Campus 6: noul IT-place bucureștean
Unirii 19B. Constanța
Natură printre și dincolo de ziduri: Casa cu copac
Versatilitate într-o casă a viitorului
Un însorit HARE în verdele Herăstrău
Crama Beciul Domnesc: o celebrare a vinului de tradiție
O vizită ca o incursiune istorică: The Marmorosch Bucharest by Autograph Collection

DOSAR
Post-COVID City
Pandemia, km 0. Un traseu temporal
Viitorul spațiilor de muncă este uman. Un raport UNStudio
Rooftop Catalogue
OMA: Spitalul viitorului
Out of the City, acasă departe de casă
The Seeedpod sau evadarea pop-up în
vremuri pandemice
019 Cabin, afară, în ritmul naturii
Space of Mind, spațiu de evadare și relaxare

#DEGUSTBUN
Meniul zilei: Sera Eden, noua oază botanică a orașului cu grădini
Laboratorio Brew Room, un vis de explorator devenit realitate pe Calea Victoriei
Popina, Constanța, savori dobrogene într-un singur meniu
Taclale: Hrană 2.0, by Omu Gnom & DJ Undoo, introspecție socială la nivel intim
Digestiv: Umami la IBRIK sau despre savorile Balcanilor

La cererea fanilor, am lansat și un pachet special, în serie limitată: igloo #204 + tricou cu ilustrația de pe copertă. Pentru un viitor în care poate că pandemia asta nu va mai fi decât o vagă amintire.

igloo_204-shop_pachet

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0