Noul igloo 222 ▪️ Orașe în declin
Igloo 222 continuă un demers de cercetare și documentare a spațiului urban care a fost explorat parțial și în igloo 221, prin revizitarea marilor platforme industriale acum abandonate. Având ca temă Shrinking Cities/Orașe în declin, peisajul urban din dosarul noului număr este organic legat de multe dintre aceste situri și de transformările sociale și economice impuse de acestea. Lunga perioadă de tranziție și-a pus amprenta asupra orașelor mici ale României care, abandonate și private de inițiative sociale consecvente care să le susțină adaptarea la noua configurație globală, au devenit victimele fenomenului de contracție urbană (socioculturală, fizică, demografică și economică).
Dosarul numărului 222, cu titlul Orașe în declin, se bazează pe ampla documentare a Ilincăi Păun Constantinescu, prezentând, într-o formulă restrânsă și densă, rezultatele și observațiile cercetărilor desfășurate de-a lungul mai multor ani (2014-2021) în România. Teoretică, statistică, dar și nuanțată și chiar emoționantă, cercetarea prezintă câteva studii de caz consacrate pentru ilustrarea acestei realități urbane – orașele dunărene, orașele miniere, orașele cu turism balnear.
Pornită din curiozitatea de a investiga cum se reflectă recentele datele din statistici in configurația urbană, această explorare urmărește un tipar al fenomenului shrinking cities in Romania, reflectand in final dimensiunea multifațetată a Fenomenului, creșterea și descreșterea urbană, golul, nostalgia, deziluzia, sensibila relație cu trecutul, neterminarea, problemele de identitate, sărăcia, speranța. Din mijlocul terenului, interesante puncte comune și imagini asemănătoare in toate orașele atestă ridicarea la rang de fenomen a procesului de shrinkage. Reiese o gradație a degradării, ce poate fi asemănată cu etapele unei maladii: inchiderea instituțiilor legate ombilical de oraș (I. MOTOR), apoi falimentul echipamentelor publice și al centrelor comerciale (II. DOTĂRI), ponosirea și abandonarea spațiului public (III. SPAȚIU PUBLIC), in fine, degradarea și părăsirea spațiilor de locuit (IV. LOCUIRE).
Agenda prezintă două voci feminine care, peste ani, sunt legate de aceeași căutare a autenticității, articolele rubricii fiind dedicate expoziției Cecilia Cuțescu-Stork de la Art Safari și unui interviu cu Oana Stănescu, curatoarea ediției BETA din acest an.
Rubrica de arhitectură debutează cu un proiect cu o tipologie specială care se adresează unei întregi comunități: Sala Polivalentă din Blaj (semnat Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură). Diferite forme de locuire contemporană sunt trecute în revistă prin proiectele Studio3Plus (locuință colectivă), Annterior Studio (design interior și exterior casă) și ateliercetrei (Viila Cheia). Două spații destinate publicului, unul pentru arta fotografică (Centrul de Resurse în Fotografie București – proiect BAAB Arhitectură. design. urbanism) și altul pentru arta culinară (BOSCO – Gourmet Nest – design interior Grosu Art Studio) completează selecția.
La Patrimoniu vorbim despre restaurarea Palatului Ferencz Emmer din Timișoara – proiect Studio Nomadic. Iar rubrica Spațiu public – proiecte din România rămâne în Banat și are ca temă centrală activarea prin instalația semnată de Akane Moriyama a spațiului Piața Libertății – Comenduirea Garnizoanei din cadrul BETA. Iar City plus vorbește despre viitoarea tranformare a Centrului comercial Heuvel din Eindhoven, noul hub comunitar KielHöfe și regenerarea peisagistică a One Line and Four Mines.
Venirea lunii octombrie ne-a amintit de anii studenției așa că am ales pentru rubrica Proiecte Internaționale trei universități care oferă studenților și profesorilor spații de lucru, învățare și inspirație Londra – London College of Fashion (de Allies and Morrison), Zaragoza – Facultatea de Filosofie și Litere (un proiect de reabilitare și extensie al biroului Magén Arquitectos), și Tilburg – clădirea-omagiu Marga Klompé, din campusul universității (de Powerhouse Company).
Rubrica de Design se împarte între forme autohtone de creație, prin designul de obiect semnat de Bogdan Ciocodeică, și designul olimpic, unificator, al lui Mathieu Lehanneur, creatorul flăcării olimpice din acest an de la Paris.
Designul se regăsește și în rubrica Sustenabil, care prezintă proiectul de materiale bio Nice To Seed You al Laurei Bordini și materialele inovatoare imprimate 3D ale lui Lucas Zito. La acestea se adaugă Flugt, Muzeul danez al refugiaților, care creează o conexiune deopotrivă istorică și vizuală între trecut și prezent și care pleacă de la un principiu sustenabil de folosire a tuturor resurselor.
igloo likes închide selecția de obiecte de design din acest număr, sub semnul confortului, texturilor și culorilor de toamnă.
„Lucrurile frumoase sunt grele.” este propoziția cheie care leagă arhitectura de filosofie, în dialogul în oglindă dintre arhitecta Iulia Stanciu și clasicistul Andrei Cornea – despre diferite atlantide, dialoguri și frumusețe.
Așa cum v-am obișnuit, ultima rubrică vă înseamnă la călătorie și descoperiri (locuri, gusturi, oameni, povești) – qamutiik poposește de acestă dată în apropiata și frumoasa Muntenie.
Coperta #limitededition se dedică celor îndrăgostiți de cifre și statistici.