Noul igloo 223 ▪️Profil de arhitect: C733

Numărul 223 cuprinde articole despre arhitectura românească și internațională, proiecte de design, patrimoniu, spațiu public și actualitatea culturală (film, arte plastice, carte). Vă așteaptă un sumar revizuit și adăugit, o nouă rubrică dedicată călătoriilor invită la descoperiri igloo înCerc, iar rubrica Atelier dezvăluie planurile și cercetările arhitecților de mâine.

Dosarul igloo #223 caută orizonturi îndepărtate ale arhitecturii, prezentând un profil de arhitect cu totul inedit – biroul C733 din Mexic.

 

Colectivo C733 a fost format în 2019. Mulți dintre membri sunt foști sau actuali studenți ai Facultății de Arhitectură din cadrul UNAM, Mexic. Proiectele lor adresează inegalitatea socială și conflictele din orașele cu un mare grad de vulnerabilitate din Mexic. Într-un timp record de doar 36 de luni, cu buget restrâns, colectivul de arhitecți și specialiști C733 a realizat 36 de proiecte în diferite regiuni din Mexic, colaborând cu autorități, industrii, materiale și comunități locale pentru a revitaliza regiuni defavorizate. În 2024, C733 sunt câștigătorii premiului Obel.

 

Creează piețe, biblioteci, terenuri de sport, centre culturale conectate la comunitate și la specificul local, care îmbină o stilistică arhitecturală contemporană cu elemente ale identităților locale, redând locuitorilor spațiile publice și revitalizând viața din micile orașe ale Mexicului.

Noul concept editorial al igloo propune două mari categorii de conținut, din România și Internațional, categorii în care puteți descoperi proiecte de arhitectură, designși spațiu public. Proiectele autohtone pot fi reunite sub coerența unor gesturi arhitecturate care privilegiază geometricul și o cromatică clară și caldă. Rubrica debutează cu Sediul Cemacon, sub semnătura FORMAT 4 architects. Descoperim apoi Avalon Estate, un ansamblu rezidențial de la marginea Bucureștiului, realizat de ADNBA, iar tot în București, explorarea diverselor forme de locuire ne duce la casa din Pangrati 15,  BTFARCH RO COMPANY, și la Casa S, semnată de Dan Marin. Timpul călătoriilor hibernale ne poartă la munte, unde ne oprim la Swissôtel Poiana Brașov (arhitectură fațadă și design interior: CUMULUS; design interior restaurant: Corvin Cristian Studio, Plusminus Arhitectura). Proiectul de interior Ioka Design ne invită într-un spațiu marcat de accente de culoare, iar eleganța lemnului poate fi redescoperită într-un interior semnat de arh. Eliza Yokina & arh. Iulia Postovanu.

 

Designul din România explorează lumea ceramicii și a porțelanului alături de două artiste, Diana Vasilescu și Maria Paltin, în două dialoguri despre creație, inspirație și tendințe contemporane.

Proiectul de patrimoniu la care ne oprim în acest număr este restaurarea Ansamblului Bisericii Fortificate Alma Vii realizat de Mood Factory & SC OPUS – Atelier de arhitectura, supus unui proces complex de refuncționalizare, ce vizează reintegrarea anasamblului în viața comunității și în circuitul cultural și turistic.

 

În ultimii ani tema folosirii cerative urbanistic a cursurilor de apă a căpătat vizibilitate în spațiul public și mai multe râuri au beneficiat de intervenții arhitecturale și urbanistice, permanente ori temporare. Una dintre acestea îi aparține biroului spaniol PRÁCTICA, ce a dezvoltat un proiect de regenerare a malurilor Someșului, la Cluj-Napoca, proiect despre care puteți citi la Spațiu public.

 

Rubrică nouă în sumar, Atelier, își dorește să ofere un spațiu de comunicare pentru proiectele viitorilor arhitecți, astăzi studenți. Astfel, la prima apariție, găzduim tema Locuri în comun – Common Grounds, Atelier Melania Dulămea UAUIM.

 

Rubrica În dialog în aduce într-o discuție în oglindă pe arhitectul Corvin Cristian și pe jurnalistul Răzvan Exarhu – despre umor, oraș și alte pasiuni luate în serios și puțin în neserios.

Seria de articole Internațional începe cu trei proiecte de restaurare, câștigătoare ale Premiilor Europene pentru Patrimoniu în 2024, „puțurile de zăpadă” din sud-estul Spaniei, structuri fascinante rămase din secolul al XVI-lea și revalorificate acum printr-o intervenție a echipei de arhitecți Ecoproyecta; conversia și modernizarea clădirii Royale Belge din Bruxelles, o creație emblematică a funcționalismului de anii ’60, într-un proiect colaborativ semnat Caruso St John Architects, Bovenbouw Architectuur, DSS+; și un scenariu luminos pentru Mina Istorică Ignacy din orașul polonez Rybnik, ce risca să dispară, precum atâtea ansambluri miniere dezafectate.

Designul explorează noi posibilități sustenabile, prin transformările creative propuse de Hot Wire Extensions și de Fabio Hendry. City plus marchează trei evenimente de arhitectură internaționale: Manifesta 15 (Barcelona), Bienala de arhitectură din Tallinn, Archtober (New York).

 

Igloo înCerc este rubrica nouă din revistă care ne face să descoperim cu entuziasm micro-regiuni din România. O rubrică dedicată călătoriilor care ne îndeamnă să experimentăm, să căutăm, să încercăm. Cel mai nou capitol igloo cutreieră zona Bihorului, în patru opriri: deStat (Hidden Cottage), deGustat (Huta Slavia), deAflat (proiectul Bloom the World), deVăzut (Casa Darvas – La Roche).

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0