fbpx

Noul #igloo209: reprezentări, redefiniri și multă arhitectură

Noul număr #igloo209 (august-septembrie) aduce în prim-plan un subiect pe cât de tehnic, pe atât de creativ: reprezentarea în arhitectură, un proces integral al producției și un actor important în maniera de explorare și proiectare. 

 

Până nu demult, reprezentarea de arhitectură făcea strictă referire la desen: acesta era, în esență, o compoziție de simboluri tehnice, internațional agreate, care compun, succesiv, realitatea unei arhitecturi ce urmează a fi construită. Cu timpul, această practică a devenit insuficientă, iar perspectivele construite au oferit o metodă complexă de ilustrare a obiectului final. Prezentul deschide frontiera către posibilități multiple: era digitală lărgește spectrul către tehnici variate precum montajul, colajul digital, randările, modelare 3D, machetă sau film. 

 

Ne propunem cu dosarul numărului curent să dezbatem demersul contemporan al multiplelor tehnici, încercând să (re)definim relația dintre arhitectură și reprezentare. Însă întregul sumar promite o lectură interesantă.  

 

Din sumar

 

Deschidem Agenda cu o recenzie a cărții Potențialul ascuns al morfologiei urbane. Curțile bucureștene de Andreea Boldojar, continuând cu prezentarea concursului Un Iași pentru viitor, prima competiție internațională din România care a desemnat câștigător biroul UNStudio.

Rubrica de Proiecte internaționale prezintă, printre altele, Muzeul de Etnografie din Budapesta, de Napur Architects și Terminalul Naval din Lisabona de Carrilho da Graca. Extra Muros aduce în lumină proiectele biroului de arhitectură Manea Kella, iar City Plus adâncește tema reprezentării cu o serie de proiecte despre date, peisaj, simboluri.

La rubrica Femei în arhitectură, Oana Stănescu povestește despre vastele ei experiențe între New York, Berlin și România.

Proiecte din România prezintă, așa cum v-am obișnuit, cele mai reprezentative și emblematice propuneri din ultima perioadă. Dintre proiectele prezentate amintim câteva: Birourile K, de Format4 Architects, o clădire delicat integrată în context, Casa Avrămeni de Studio Act demonstrează formule contemporane de locuire, la marginea orașului. La Timișoara, Studio Arca a proiectat Essenza Residence, un complex rezidențial inedit, cu standarde înalte de locuire, iar la București, Bogdan Ciocodeică a realizat designul unui showroom de lifestyle, Aparterre: un spațiu elegant, care îmbină materiale și texturi fresh. 

Dosarul #igloo209_reprezentare de arhitectură aduce o ilustrare a formelor de reprezentare clasice și contemporane, cu Giovanni Battista Piranesi, Alt.Corp (Alternative Corporation), Matteo Ghidoni de la San Rocco, Fala Atelier, Bucharest.Studio și nu în ultimul rând, Pezo von Ellrichsausen.

Rubrica de Design o prezintă pe Irina Moroșanu și „vacanțele” sale idilice. #degustbun deschide meniul zilei cu Lotca, la Bacău, de Yellow Studio. Continuă cu Mom, la București și cu Cohya, de Grosu Art Studio. La Taclale stăm de vorbă cu Mona Petre de la Ierburi Uitate. Digestivul îl luăm la Valencia, Capitala Mondială a Designului.

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0