fbpx

Noul Teatru Everyman din Liverpool primește cel mai râvnit premiu de arhitectură al Marii Britanii

Proiectată de Haworth Tompkins Architects, noua clădire a teatrului Everyman din Liverpool a câștigat RIBA Stirling Prize 2014 pentru clădirea anului, în cadrul celei de-a 19-a ediție a celui mai prestigios concurs de arhitectură din Marea Britanie.

Text: Ioana Diaconu

Vechiul Everyman Theatre din Liverpool a fost inaugurat în 1964 în perimetrul unei capele de secol nouăsprezece, pe una dintre străzile principale din Liverpool. Cu toate că a fost deosebit de apreciată ca instituție, clădirea în sine era într-o stare avansată de degradare, iar decizia de a demola vechiul teatru și de a-l înlocui cu o construcție nouă a stat la baza unui proiect de 9 ani pentru arhitecții de la Haworth Tompkins. Aceștia au răspuns cu tact și sensibilitate unei provocări dificile: aceea de a crea o clădire complet nouă și durabilă, dar în același timp de a menține și a revitaliza cele mai apreciate trăsături ale edificiului original. Arhitecții au primit sarcina de a se asigura că spiritul primului teatru Everyman, unul ce ținea de intimitate și sentimentul comuniunii – un teatr al oamenilor – urma să se mențină în noua clădire. A rezultat o construcție nouă cu o fațadă impresionantă și un interior elegant, totul gândit cu o atenție deosebită la detalii și după cele mai înalte standarde de sustenabilitate.

Potrivit Președintelui RIBA Stephen Hodder, secretul succesului a fost strânsa legătură dintre arhitecți și comunitate pe tot parcursul proiectului. Astfel, Haworth Tompkins a ajuns la echilibrul perfect între noutate și continuitate, oferind un exemplu pertinent de cum se poate construi o clădire publică îndrăzneață și sustenabilă într-un centru istoric. Scara, transparența, materialele și umorul aparte al clădirii, mai ales acolo unde transformă umbrarul într-o pasarelă pentru Liverpudlieni, sunt integrate cu iscusință în împrejurimi. Teatrul capătă o atmosferă primitoare, cu trei foaiere elegante dedicate barurilor, zonelor de așteptare și cafenelei. Folosirea ingenioasă a materialelor cu spații interconectate și iluminarea inteligentă au transformat instant clădirea în cel mai căutat spațiu public din oraș. În plus, aceasta îndeplinește cele mai înalte standarde de sustenabilitate: nu numai ca la construcția ei s-au refolosit 90% din materialele din vechiul teatru, dar spațiile sunt ventilate natural, inclusiv auditoriul, cu toate cele 440 de locuri ale sale. Un labirint de beton bine ascuns privirii aduce și scoate aerul din clădire, în timp ce menține o izolare acustică exemplară. Astfel, teatrul se bucură de una dintre primele săli de spectacpl cu ventilație naturală din Marea Britanie. Generozitatea spațiilor publice, care pe o parcelă limitată apar ca fiind neașteptate și încântătoare, este folosită atât în timpul zilei cât și seara.

Ca primul teatru construit de la zero al celor de a Haworth Tompkins, această clădire este o încununare a multelor lor experimente cu teatrul secolului 21. Ceea ce este de reținut este faptul că avem de-a face cu o clădire dedicată sută la sută publicului său, care are la bază filosofia și ethos-ul clientului. Pe scurt, o contribuție uimitoare atât în lumea teatrului cât și în contextul orașului, una în care noul chiar îi face cinste trecutului.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0