fbpx

Noul val feminin al ilustrației românești (II): Ioana Şopov

Continuăm seria de ilustrație contemporană românească la feminin cu…

Ioana Şopov

care crede în perseverenţă
şi privilegiază personajele în detrimentul peisajelor

 

Ce înseamnă să fii ilustrator/graphic designer în contextul creativ actual de la noi?
Într-o piaţă creativă în creştere cum este cea locală în prezent, e în mod clar o provocare să fii ilustrator sau designer. Însă există şi foarte multe oportunităţi de a te manifesta creativ pe bugete bune şi cu clienţi faini dacă eşti suficient de flexibil şi deschis. Ah, şi perseverent, cred că cel mai important aspect e perseverenţa.

Cum ţi-ai caracteriza stilul: elemente definitorii, obsesii, aspiraţii…
Mi-a fost foarte greu întotdeauna să mă limitez la un stil anume, îmi place să zic că am un stil eclectic. Prefer personajele în detrimentul peisajelor, şi îmi place să mă joc cu proporţiile şi personalităţile lor cât pot de mult. Pe măsură ce experimentez cu tot felul de abordări grafice simt că mă îndrept că­tre ceva ce la un moment dat va deveni stilul meu, dar vreau să îmi acord cât mai mult timp dedicat explorării.

Cine te inspiră? (designeri preferaţi, modele, repere)
Am o listă care se lungeşte în permanenţă cu nume diverse, dar aş zice că în general mă inspir din a­ni­maţiile contemporane şi visual developmentul lor. Cărţile cu concept art-ul realizat pentru Pixar sau Dis­ney sunt surse inepui­zabile de inspiraţie pentru mine. Momentan, sunt obsedată de o stilizare foarte geome­trică a figurii umane, dar prin­tre preferaţii mei all-time se numără Sam Bosma, Steve Scott şi Cory Loftis.

comic_angles
Modul preferat de a desena?
Până de curând, aş fi spus digital, dar recent am început să intru din nou în lumea minunată a desenului tradiţional, cu creionul pe foaie sau guaşe. Aşa că voi spune că modul preferat de a desena este „liber”, fără constrângerile unui brief.

 

Proiectul cel mai inedit/drag la care ai lucrat până în prezent.
E foarte greu să aleg, dar voi menţiona proiectul personal cu eşarfa ilustrată pe care am produs-o împreună cu partenerul meu, Rareş.

Ilustraţia ca mod de comunicare: cum pot traduce/înlocui desenele cuvintele?
Ilustraţia în sine poate fi definită ca un limbaj vizual. Componentele unui desen vorbesc de la sine, iar conti­nuând un pic paralela, am putea asemăna compoziţia cu sintaxa. Aşezarea for­melor şi relaţia dintre acestea pot spune mai multe decât un paragraf de text descriptiv.

Mai multe despre creațiile Ioanei Șopov, aici.

Interviu apărut în igloo #177
apr-mai 2017

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0