fbpx

Noutăţi de la MŢR

Muzeul Ţăranului Român îşi începe programul expoziţional al noului an cu două evenimente inedite şi anume expoziţia de fotografie Biserici cu pictură murală exterioară din Oltenia şi expoziţia arhi-VE/RO.

Biserici cu pictură murală exterioară din Oltenia

Noutăţi de la MŢR

12 – 30 ianuarie 2011

Realizată de Institutul de Memorie Culturală – CIMEC în parteneriat cu Muzeul Ţăranului Român, expoziţia va fi vernisată miercuri, 12 ianuarie 2011, la ora 17:00, la Sala Foaier MŢR.

Tematica expoziţiei a fost determinată de faptul că pictura murală exterioară a bisericilor din Oltenia (sec. XVIII-XIX) reprezintă un fenomen artistic unic în arta postbizantină târzie, numărul redus de astfel de lăcaşuri de cult conservate transformându-le în adevărate repere arhitectonico – iconografice. Expoziţia conţine totodată o serie de repere culturale şi aspecte din viaţa cotidiană din Oltenia.

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Foaier, până pe 30 ianuarie.

Mai multe detalii pe http://terni.cimec.ro/ sau pe www.muzeultaranuluiroman.ro.

arhi-VE/RO. Între Orient şi Occident. Arhiva de imagine Alexandru Tzigara – Samurcaş

Noutăţi de la MŢR

13 – 30 ianuarie 2011

Joi, 13 ianuarie 2011, ora 17:00, la Sala Irina Nicolau, va avea loc vernisajul expoziţiei coordonate de prof. dr. arh. Anca Brătuleanu şi conf. dr. arh. Sergiu Nistor.

Au fost alese 20 de cupluri de imagini – una cu subiecte din România şi cealaltă cu imagini din Italia. Oglindirea fragmentelor de arhivă unele în altele, precum şi pendularea între imagini care pot fi, în funcţie de grila de citire adoptată de privitor, apropiate sau îndepărtate la extrem, reprezintă, pe lângă un interesant exerciţiu vizual, şi o sublimare a experienţei modernizării româneşti, fenomen de care Samurcaş nu a fost deloc străin.

Reflexia care se stabileşte în sticla diapozitivelor între lumea orientală şi cea occidentală este, în acelaşi timp, un dat al arhivei originale şi o construcţie fără teză, care privilegiază deopotrivă valoarea diapozitivelor ca mărturii, ca obiecte, subiecte, sau doar imagini.

Conceptul expoziţiei a fost realizat de Petru Mortu, Toader Popescu şi Irina Calota.

Mai multe detalii pe sau pe www.muzeultaranuluiroman.ro.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0