NU TE SUPARA, FRATE!
Nu te supăra, frate! este un joc care porneşte de la premise de egalitate şi fair play, dar care se bazeaza pe limitele hazardului prin aruncarea zarului pentru a-l submina pe partener. Şanse egale, competiţie inegală. Varianta apologetică Sorry are mai degrabă rolul unei ironii care disculpă jucătorul care avansează devansând-ul pe celălalt. Progres prin regresul vecinătăţii. Ideologia jocului reflectă paradigma ideologică a capitalismului
Christian Paraschiv lansează invitaţia la un joc care nu ne este străin, un joc cultural poate specific nu doar unei generaţii, sau al unei societăţi, însă dezbatearea în jurul practicilor naţionale, al mecanismelor din interiorul comunităţii artistice înainte şi după 1990, al fricţiunilor şi dinamicilor socio-politice este deschisă.
Şi artistul şi curatorul au intrat în joc. Dincolo de controlul şi autoritatea pendulativă dintre cei doi rezultatul colaborării este cel care primează. Principiul lucrului în echipă este un ideal cultural, dar în egală măsură realitate posibilă în măsura asumării reciprocităţii şi libertăţii creative.
De la momentul expoziţional remarcabil din anul 2007 (MNAC/Artexpo, Bucureşti) semnat Christian Paraschiv, curator Mihai Oroveanu, artistul revine cu un discurs în care amprenta personală întodeauna gravă şi asumat ironică, dublată de preocupările tehnologice şi conceptuale este angajată într-o recontextualizare uşor relaxată. Experimentul autoreferenţial se extinde languros către lumea din care artistul face parte, aici şi acolo, între două geografii, între tempo-ul actualităţii şi urma unei ritmicităţi care îl defineşte. Corpul personal este corpul social pe care îl poate observa cu detaşarea jucătorului experimentat.
Artist: Christian Paraschiv
Curator: Olivia Nitis
29 ianuarie – 22 februarie 2014
Vernisaj: Miercuri, 29 ianuarie 2014, ora 19.00
Victoria Art Center, Calea Victoriei 12C
www.artvictoria.ro