fbpx

O aventură în universul interior. TU.ANA, o amenajare Diez Office

„Ceea ce le lipseste oamenilor din vremea noastră e dimensiunea cosmică, sentimentul acesta al aventurii spiritului, dincolo de realitatea aparentă. Oamenii actuali nu au antene pentru a pătrunde în realitatea adevărată, în singura realitate care contează. Se lasă amăgiţi de aparenţe şi se opresc la ele. Nu merg mai departe. Pentru că îi împiedică această stupidă nevoie de securitate care taie aripile aventurii şi care ferecă spiritul în închisoarea conformismului.” Sunt cuvintele lui Constantin Brâncuşi, rostite în cadrul unei convorbiri cu Ionel Jianu din octombrie 1938, şi publicată în Revista Fundațiilor Regale din data de 9 septembrie 1946. Acest citat a reprezentat punctul de plecare al amenajării prezentate aici, ce stă sub semnul îndrăznelii şi al transpunerii lumii interioare în texturile şi obiectele care intră în componenţa spaţiului de locuit.

Primele schiţe pentru remodelarea acestui apartament cu 4 camere s-au axat pe recompartimentarea integrală a spaţiului, cea mai importantă intervenţie fiind transferul zonei de zi în locul celei de noapte, reacţie naturală venită din dorinţa de a intra într-un open space luminos, urmând ca apoi să se facă tranziţia către spaţiile de odihnă. Această schimbare a însemnat şi optimizarea întregii suprafeţe, prin eliminarea mai multor spaţii de circulaţie intermediare, precum şi maximizarea zonei de zi.

tu_ana_diez_office_7

Astfel, s-a conturat un ansamblu format dintr-un open space ce integrează holul de acces, livingul, diningul şi bucătăria cu balcon, totul deservit de un dormitor şi o baie, iar zona matrimonială s-a transformat într-un bloc compus din dressing, dormitor, baie şi un balcon cu vedere către lac. Profitând de avantajul situării la ultimul etaj, pe lângă optimizarea cantităţii de lumină naturală ce pătrunde în interior, au fost prevăzute mai multe goluri în plafon pentru instalarea de luminatoare.

tu_ana_diez_office_8

Structura de rezistenţă a fost lăsată la vedere, instalaţiile electrice fiind trasate prin planşeu înainte de turnarea betonului, iar climatizarea încastrată în pereţi. Traseele instalaţiilor termice şi sanitare au fost direcţionate prin şapă, pentru ca diferitele instalaţii să nu se intersecteze, fiind dispuse pe mai multe layere în funcţie de destinaţie.

tu_ana_diez_office_9

O provocare majoră a constituit-o integrarea sistemului inteligent de control al casei, pentru care s-au folosit aproximativ 4 km de cabluri electrice şi senzori de control de la distanţă. În băi au fost instalate sisteme audio, peste care s-au aplicat finisaje clasice, care nu afectează performanţa. Tot în scopul unei acustici cât mai bune,  pentru izolarea pereţilor interiori s-a folosit lână naturală, achiziţionată de la furnizori locali.

tu_ana_diez_office_10

Pentru a îmblânzi rugozitatea tavanelor din beton brut şi a crea un fundal calm şi cald pentru întregul ansamblu, pereţii şi pardoselile au fost îmbracate în lemn. Alte finisaje prezente în amenajare sunt alama şi terrazzo din ciment alb în nuanţe calde sau combinate cu texturi naturale, precum var, nisip şi sticlă. Pe elementele tabloului de tâmplărie interioară, dar şi pe peretele din dormitorul matrimonial, a fost aplicată piele naturală de bovină, material natural şi durabil, a cărui prelucrare face obiectul unei îndelungi tradiţii.

tu_ana_diez_office_11

În ceea ce priveşte mobilierul, acesta utilizează linii simple, în textura naturală a lemnului, piesele fiind individualizate prin elemente frezate, vopsite în culori uni sau doar uleiate. Corpurile metalice, cu sau fără elemente din sticlă, precum consola din living sau masa de dining cu picioare ce amintesc de Coloana Infinitului şi amplasată sub un luminator generos, au fost realizate în ateliere locale după schiţele arhitectului Oana Vasile. Mobilierul de bucătărie ocupă întreaga înălţime disponibilă, creând un perete neutru ce susţine hota din alamă, în timp ce spatele fronturilor ascunde spaţii de depozitare generoase.

tu_ana_diez_office_12

Graţie luminii naturale abundente, pe timp de zi nu este necesară folosirea iluminatului artificial, poate doar cu excepţia proiectoarelor cu LED, menite să accentueze finisajele sau elementele decorative, atunci când acest lucru este dorit. Corpurile amplasate central asigură iluminatul pe timp de noapte, mai ales în serile reci de iarnă.

tu_ana_diez_office_13

PROIECT: TU.ANA; AMPLASAMENT: Bucureşti; SUPRAFAŢA UTILĂ: 130 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: Diez Office, arh. Oana Vasile; FINALIZAT: 2021

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0