O casă cu 7 niveluri, în Cehia

ARHITECTURĂ: Malý Chmel TEXT: Anca Rotar FOTO: Alex Shoots Buildings

Construită într-un context suburban, pe un teren în pantă, cu vederi spectaculoase asupra peisajului înconjurător, această casă îmbină inovația arhitecturală cu accesibilitatea. Concepută ca o „peșteră verticală de lumină”, locuința unifamilială are 7 niveluri interconectate, care alcătuiesc un interior generos și fluid, în ciuda dimensiunilor diferite.

Exteriorul anunță caracterul neobișnuit al proiectului printr-o formă distinctă, de pentagon neregulat, și o pronunțată orientare verticală, care diferențiază noua construcție de casele în stil tradițional din vecinătate. Cu o suprafață la sol de aproximativ 63 mp, locuința utilizează eficient spațiul disponibil, lăsând loc pentru o grădină generoasă, către care se deschide printr-un vitraj amplu, rămânând, însă, opacă spre stradă.

În interior, cele 7 niveluri formează un întreg coeziv, dinamic și, în același timp, deschis și fluid. Fiecare colț și pasaj oferă o nouă perspectivă—fie asupra împrejurimilor exterioare, fie asupra altor spații interioare. Cu un grad ridicat de flexibilitate, aceste spații oferă o varietate de scenarii de lumină, priveliști și niveluri de intimitate și, de asemenea, creează iluzia unei locuințe mai generoase decât permite suprafața parcelei.

Construcția principală constă într-o structură portantă de beton, punctată de deschideri plasate atent. Parterul găzduiește zona de zi cu living, bucătărie și dining, a cărei intimitate este protejată prin amplasarea intrării principale la al doilea nivel. Camerele copiilor sunt situate la etajele al treilea și al patrulea. Etajul al cincilea găzduiește baia, al șaselea servește drept birou de acasă, iar cel de-al șaptelea etaj, cu cel mai ridicat grad de intimitate și vederi spectaculoase asupra peisajului, este rezervat dormitorului principal.

Cele 7 niveluri sunt conectate printr-o scară centrală, cu o formă aproape elicoidală și o casă a scării triunghiulară. Această configurație elimină necesitatea coridoarelor, deoarece scara oferă tranziții fără întreruperi între camere, urmând terenul și aliniindu-se cu orientarea cardinală și funcțiunea fiecărei camere.

Interiorul este conceput într-un stil minimalist, dar robust. Pereții din beton aparent și elementele structurale nu au doar un rol de susținere, ele formând ceea ce arhitecții numesc o „sculptură interioară”, care conferă casei un caracter unic. În combinație cu ferestrele generoase și spațiile bine concepute, betonul brut creează o atmosferă aparte și un sentiment de stabilitate și securitate, în acord cu conceptul de „peșteră”. Razele soarelui cad pe suprafețe sub unghiuri diferite, iar variațiile în funcție de momentul zilei și de condițiile meteo generează un joc dinamic de lumini și umbre, ce conferă profunzime și vitalitate interiorului.

La nivel de sustenabilitate, amprenta compactă și dispunerea de verticală a spațiilor ajută la minimizarea pierderilor de căldură și la optimizarea utilizării energiei. Structura de beton contribuie la confortul termic și la stabilitatea mediului interior. În timpul iernii, unghiul scăzut al razelor solare ajută la încălzirea interiorului, iar în sezonul cald, răcirea aerului pe timp de noapte este suficientă pentru a menține temperaturi confortabile. Orientarea diferită a ferestrelor maximizează lumina naturală, reducând necesitatea iluminatului artificial pe timp de zi. Casa încorporează materiale durabile, ce necesită o întreținere minimală, pentru a asigura reziliența pe termen lung, cu un impact minim asupra mediului.

PROIECT: Casă cu 7 niveluri; AMPLASAMENT: Republica Cehă; SUPRAFAȚA TERENULUI: 363 mp; SUPRAFAȚA LA SOL: 63 mp; SUPRAFAȚA UTILĂ: 143 mp; ARHITECTURĂ: Malý Chmel; AUTORI: Miroslav Malý, Zdeněk Chmel;  CO-AUTORI: Miroslav Chmel, Petr Malý; STRUCTURĂ: Stanislav Barák; FINALIZAT: 2023

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0