fbpx

O casă cu nenumărate ferestre în Lisabona, de fala atelier

ARHITECTURĂ: fala atelier TEXT: fala atelier, Anca Rotar FOTO: Francisco Ascensa

Numeroasele ferestre, alături de repetarea – asemenea unei mantre – a elementelor constitutive transfigurează volumetria și materialitatea acestei locuințe cu trei niveluri din Lisabona, făcând-o să se „comporte” asemenea unui bloc cu 7 etaje, deși aliniată la calcan de construcțiile imediat învecinate. Imaginea creată poate părea una de rupere suprarealistă a ritmului străzii, însă, pentru arhitecți, proiectul a constituit un riguros exercițiu de logică, similar cu procesul de aplicare a unei teoreme.

Casa are mai multe paliere și ferestre decât o locuință individuală tipică. Privită din exterior, ea este percepută ca fiind, în același timp, mult mai mare și mult mai mică decât ceea ce ar fi de așteptat în contextul dat. Ritmul rigid al deschiderilor mici prevestește un interior ordonat, unde spațiile de locuit sunt atent aranjate de fiecare parte a scării centrale. Complexitatea sistemului de supante este camuflată între plăcile masive care „dispar” între ferestre. O secvență de pereți transversali din cărămidă de sticlă împarte spațiile de pe fiecare nivel, dezvăluind doar o imagine „blurată” a zonelor învecinate, iar, la ultimul etaj, spațiile sunt grupate sub un tavan boltit, ce constituie singura „rupere de ritm” în cadrul sistemului altfel strict.

text1_fala_094_photo_by francisco_ascensao_04

Astfel, casa este o teoremă aplicată. Al său „acasă” nu este ușor de înțeles, obligând ocupanții să îl găsească și chiar să îl forțeze în construcția rezultată din setul de reguli predeterminate care au compus acest proiect – mai aproape de o ecuație matematică în formă de casă decât de imaginea mentală a unei locuințe.

PROIECT: fala #094 (House of Countless Windows); AMPLASAMENT: Lisabona, Portugalia; SUPRAFAȚA TERENULUI: 360 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 240 mp; ARHITECTURĂ: fala; ECHIPA: Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Lera Samovich, Joana Sendas, João Carlos Lopes, Kentaro Hayashi; INGINERI: Paulo Sousa, MP+PF; PEISAGISTICĂ: João Magalhães; CONSTRUCTOR: OGC; FINALIZAT: 2022

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0