fbpx

O casă de colecţie în Sibiu

A insera o clădire cu spaţii generoase într-un sit tradiţional dintr-un oraş în plină renaştere culturală, fără ostentaţie şi cu o sinceritate formală vizibilă din prima clipă, aceasta este provocarea la care locuinţa proiectată de Radu Teacă la Sibiu răspunde cu aplomb şi eleganţă.

Text: Catrinel Negru
Foto: Radu Teacă, Peter Marx

În timp ce pasiunea de colecţionar a beneficiarului ar fi determinat, în majoritatea cazurilor, o soluţie de factură clasică, arhitectul optează pentru un gest extrem: transformarea casei în muzeu, combinând proporţia plin/gol a faţadei, de inspiraţie tradiţională, cu o alegere de materiale preţioase şi forme curate. Finisajele interioare şi exterioare sunt exclusiv din gama naturală – cupru, piatră, lemn –, iar bogăţia imaginii este obţinută din jocul suprafeţelor plane şi al volumelor.

Finisajul din tablă de cupru reia tema învelitorii tradiţionale, însă se transformă pe verticală în faţada high-tech. Volumul de proporţie cubică este divizat în două corpuri zvelte prin intermediul unei zone mediane complet vitrate – faţadă şi luminator – care aduce lumina de zi în cele două secţiuni ale casei, dezvoltate în jurul unul hol central pe toată înălţimea şi decalate cu jumătate de nivel. Iluminarea zenitală inversează raportul uzual între umbră şi lumină: centrul casei este mult mai luminos decât zona din apropierea faţadelor. Raportul între niveluri este unul dinamic, ele fiind situate de o parte şi de alta a holului central. Astfel, zona de fitness şi jacuzzi din demisol orientată către grădina din spate comunică vizual cu vestibulul, acesta cu diningul, apoi cu livingul amplasat la etajul întâi, dedicat artei – salon de muzică şi de expoziţie, dormitorul matrimonial, supanta transparentă şi mansarda care cuprinde încă două dormitoare.

Holul, înconjurat de niveluri deschise, serveşte şi ca spaţiu de expunere, iar scările metalice aflate parcă în imponderabilitate impun un parcurs muzeal de la un etaj la altul. Materialele naturale – singurele care îmbătrânesc frumos şi care pot căpăta patină – menţin o rigoare formală foarte potrivită cu ambianţa generală, însă departe de orice stereotip: placajul de piatră al demisolului se transformă în jardiniere exterioare terasate, ferestrele în benzi verticale respectă ritmul fâşiilor din tablă de cupru îmbinate cu falţuri, structura metalică a supantei placate cu sticlă aduce un aer contemporan acoperirii în pantă a volumului. Suprafeţele interioare sunt predominant albe, servind drept fundal colecţiei de artă a beneficiarului, iar acordurile pianului amplasat la primul nivel pătrund în toate spaţiile clădirii. Singurul accent cromatic, parchetul din lemn de esenţă exotică – Jatoba – de culoare roşietică puternic vibrată, reia la interior nuanţa placării exterioare din cupru şi unifică vizual imaginea casei.

Decupajul realizat în faţada principală la partea inferioară a volumului de cupru generează un spaţiu intermediar în dreptul accesului, umbrit şi protejat de intemperii, care contribuie la creşterea gradului de intimitate al spaţiilor de la parter – vestibul, birou, şi în acelaşi timp pune în valoare schimbarea finisajului, planul retras fiind placat cu lambriuri din lemn care maschează cele două porţi de garaj. Împrejmuirea metalică din montanţi subţiri fără traverse, în acelaşi finisaj de culoarea aramei, este complet transparentă şi permite percepţia integrală a clădirii şi – desigur – a maşinilor de colecţie gata de o plimbare retro prin Sibiu.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0