O casă la ţară
Situată la nord de Bucureşti, într-un cadru rural, casa funcţionează ca destinaţie de vacanţă sau de weekend pentru o familie care trăieşte şi lucrează în capitală. Situl – având o uşoară declivitate – se află la marginea satului Poienarii Rali şi beneficiază de o privelişte către râul Ialomiţa şi o pădure.
Imaginarea unui obiect arhitectural care să nu altereze calmul vizual al contextului său a reprezentat provocarea majoră a proiectului şi a influenţat toate deciziile – tipologie, volumetrie, proporţii, materiale sau tehnologie. O casă de vacanţă ar trebui să apropie membrii familiei şi eventualii lor oaspeţi, conducând la un tip de interacţiune umană pe care viaţa contemporană cu greu o mai permite.
Reinterpretarea tipologiei spaţiale arhetipale de casă, anume locuinţa primitivă, a condus la un partiu cu mai multe celule individuale adunate în jurul unui spaţiu principal acoperit cu şarpantă şi cu o vatră deschisă către cer. O încăpere centrală focalizează toate energiile şi activitaţile şi este înconjurată de un inel de spaţii secundare ce ofera intimitate. Unul dintre aceste spaţii perimetrale este o terasă acoperită, cu deschidere către peisaj.
Luminatorul marchează importanţa spaţiului central, se deschide spre cer şi aduce un supliment de lumină, necesar în anumite momente ale zilei. Pereţii exteriori sunt construiţi în sistem de zidărie dublă cu izolaţie termică la interior. Faţadele folosesc o zidărie aparentă din cărămizi manuale, cu proporţii speciale. Descoperirea şi implicarea unui meşter popular capabil să le producă în manieră tradiţională a reprezentat un moment-cheie în desfăşurarea şi reuşita acestui proiect.