O casă spaţioasă realizată de LAMA Architecture în Otopeni

Pentru echipa de proiectare Lama Arhitectura, casa situată în Otopeni a fost o provocare de proiectare căreia i s-a răspuns condensat şi substanţial. O remodelare de existent şi extindere de clădire sunt  elementele unei compoziţii arhitecturale care mizează pe expresia  deliberată a adiţiei. Elementul central este spaţiul dintre. Acesta este materializat prin lumină: un luminator zenital accentuează unificarea  şi exprimă corpurile componente.

Proiectul a început în anul 2013, iar construc­ţia s-a încheiat în 2015. Volumul locuinţei ocu­pă la sol 180 mp şi stă pe un teren de 815 mp. Tema clientului a vizat extinderea clădirii existente. Aceasta este formată din subsol, parter, etaj şi pod. Propunerea autorilor aduce un corp nou de clădire care conţine zona de li­ving. În corpul existent – supus unui proces de rafinare şi remodelare – au fost integrate şi articulate restul de spaţii necesare unei locuinţe unifamiliale. Strategia arhitecturală s-a bazat pe simplificarea volumului de bază (curăţat de detalii şi esenţializat) căruia i-a fost adăugat un corp de clădire nou.

Pornind de la forma clasică a primului corp, elementul nou devine mai puţin străin deoarece împrumută şi mediază. Corpul nou a fost reinterpretat într-o formă contemporană: discursul  formal pleacă de la o foaie de beton care se pliază – în limbaj estetic origami – în jurul casei vechi. Modul de abordare şi conceptul compoziţional generează un dialog vizual, subtil şi sofisticat, între cele două volume. În exterior se află câteva elemente construite sau spaţial definite precum garajul şi piscina, o terasă neacoperită, cât şi un sistem echilibrat de circulaţii astfel încât marea parte a curţii să privilegieze spaţiile verzi.

O mare dală de lemn unifică suprafaţa circulabilă din jurul piscinei cu câteva jardiniere. Ca în majoritatea caselor care se luptă pentru o articulare echilibrată a spaţiilor servite şi servante în subsol există o zonă tehnică, dar şi o cramă. Parterul aduce şi reuneşte armonios, în corpul nou de clădire, livingul şi terasa parţial acoperită. Bucătăria conectată facil la dinning, zona de lounge şi anumite anexe precum grupul sanitar, garderoba şi câteva holuri sunt componente de partiu rezolvate în corpul existent remodelat. Etajul rezultă în urma desfiinţării podului şi a creşterii în înălţime a spaţiilor. Un dormitor matrimonial cu dressing şi baie împreună cu dormitorul copilului căruia i-a fost adăugat un spaţiu de joacă alcătuiesc zona de noapte a familiei. În plus, un dormitor oaspeţi cu baie proprie amplifică ideea de confort al locuirii prin eleganţa  conferită astfel vizitelor.

Materialele puse în operă susţin compoziţia: în exterior, tonuri de gri derivă din tabla făl­ţuită şi betonul aparent cărora le este adăugat tonul solzilor de ţiglă recuperată de la acope­rişul clădirii existente şi lemnul. La interior, betonul aparent şi grinzile de lemn recuperate din casă veche şi din alte demolări iterează un algorim compoziţional asemănă­tor exteriorului. Travertinul silver, parchetul de stejar, cât şi zone de tinci clasic pentru pereţi alcătuiesc, la finisaje, o paletă de variaţii gri. Arhitecţii Dan Enache şi Călin Radu au creat şi mediat un ansamblu unitar prin limbajul arhitectural instituit: echilibrarea şi potenţializarea elementelor componente ale compoziţiei. Amplasarea volumelor constituente pe un teritoriu tratat constant accentuează gestul compoziţional şi invită – atât beneficiarii spaţiului, cât şi privitorii –  la o lectură arhitecturală graduală asupra medierii. Iată de ce casa devine astfel o locuinţă contemporană.

Proiect: LAMA ARHITECTURA; Arh. Dan Enache, Arh. Călin Radu
Structură: INTERACTIVE DESIGN, ing. Andrei Tudor