fbpx

O căsuță în copac pentru copiii de toate vârstele

ARHITECTURĂ: Plan Vertical TEXT: Anca Rotar FOTO: Dan Câmpean

„Adultul creativ este copilul care a supraviețuit,” spunea autoarea Ursula K. LeGuin, vorbind despre importanța menținerii curiozității față de lumea care ne înconjoară și a unei imaginații active. Astfel, de această căsuță din copac proiectată de o echipă de tineri arhitecți din Cluj-Napoca se pot bucura nu numai copiii, ci și adulții care nu au uitat farmecul copilăriei și își doresc să evadeze în natură.

Construcția în sine trebuia să asigure toate facilitățile unei mini-locuințe, în același timp respectând și valorificând mediul natural în care este inserată. Prin urmare, pentru început, arhitecții au scanat 3D arborele ales pentru amplasarea căsuței, ceea ce a permis ca procesul de proiectare să fie unul cât se poate de precis. Pentru structură a fost aleasă o variantă de „coaste” din lemn, atât pentru o integrare armonioasă în mediul natural, cât și ca soluție practică, prin faptul că a permis toate reglajele necesare, în funcție de poziția crengilor.

Rezultatul este o construcție cu o formă organică de cuib, ce trimite la ideea de protecție, precum și la liniştea şi confortul unui culcuş. Micul volum este acoperit cu şindrilă de lemn, aleasă atât pentru a-i urmări cât mai fidel formele, cât și datorită patinei pe care aceasta o capătă în timp, permițând căsuței să devină, treptat, un tot unitar cu arborele care o găzduieşte și cu pădurea. Finisajele interioare sunt realizate, la rândul lor, din lemn.

Interiorul conține o mică zonă de relaxare și o baie integrată. O terasă deschisă, decupată din volum, permite relaxarea în aer liber, la înălțimea coronamentului arborilor. Ușile vitrate care conduc către aceasta, precum și un mic luminator, asigură pătrunderea luminii soarelui.

PROIECT: Casa din copac; AMPLASAMENT: Gheorghieni, Cluj; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ: 14,60 mp; ARHITECTURĂ: Plan Vertical; ECHIPA: arh. Sorana Oprişa; arh. Kiss Cristian; INGINERIE STRUCTURALĂ: Virág Jácint; EXECUȚIE: Smart Estate Construct; FINALIZAT: 2022

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0